Promocija knjige TRAGANJE ZA ISTINOM

promocija-knjige

U petak, 08.08.2014. godine, u Općoj biblioteci Tešanj, u sklopu Ljeta u Tešnju 2014., održana je promocija knjige Traganje za istinom autora magistra Esmira Bašića. Promocija je bila dobro posjećena a promotori su edukativno, afirmativno i nadasve nadahnuto govorili o knjizi i autoru. Moderator večeri je bio Ramiz Brkić.

Jedan od recenzenata i promotora knjige bio je Prof. dr. Džemaludin Latić koji je između ostaloga rekao ono što je i u recenziji istakao, a to je da se radi o publicisti koji je tipičan i izvanredan analitičar:

Esmir Bašić je izuzetak među njima. U esejima koje je sabrao u ovoj knjizi on pokazuje da su njemu stvari jasne već na startu: govoriti o bosanskom (bosanskohercegovačkom) pitanju najprije podrazumijeva progovoriti o bošnjačkom – jer čitava kriza u Bosni i Hercegovini i počiva ne neriješenom bošnjačkom nacionalnom pitanju, u najširem smislu ovog pojma. Govoriti o tome pitanju – ne znači biti nacionalist u negativnom smislu, kada to tendenciozno tumači četničko-ustaško-komunističko naslijeđe, sa jasnim ciljevima da se bošnjački narod i dalje drži u zaptu, u političkoj nesvijesti, u podređenom, ropskom položaju. Govoriti danas o bošnjačkom pitanju racionalno, naučnim metodom i analizom, demokratski – to znači biti humanist prvoga reda. Ako su istinski humanisti Evrope, nakon stradanja jevrejskog naroda u Drugom svjetskom ratu, znali govoriti: Svi smo mi Jevreji, kako bi iskazali svoju empatiju sa ovim stradalničkim narodom u to doba u Evropi, danas bi svaki istinski humanist na evropskom tlu trebao da govori: Ja sam Bošnjak – s obzirom na patnje toga naroda u ratnom i postratnom periodu.

Esmir Bašić piše upravo na tome tragu. On piše znalački; on je izuzetno obaviješten o temi o kojoj piše; on piše jasno; on piše sa jasnim, humanističkim ciljem; on je „nepotkupljivi svjedok Povijesti“ (Krleža), i zato treba podržati njegov glas. Glas iz nepokorenog Tešnja!

U svom obraćanju Fuad Šišić je istakao:

Prije osvrta na sam tekst želim istaći da je prava rijetkost (da ne tvrdim, unikat) da se neki bošnjački intelektualac bavi društvenim pitanjima na ovakav način. Magistar Esmir Bašić, s pozicije bošnjačkog intelektualca, i s pozicije islamskog sistema vrijednosti, nedvosmisleno pokušava prosvjetiteljski djelovati na stanovnike. Namjerno ne kažem na društvo, narod, građane nego na stanovnike iako je ono što piše veoma važno za društvo, narod, građane. Istina, on povremeno p(r)oziva bošnjačke političare i intelektualce ali se ne obraća njima. Danas imamo preveliku gužvu tekstova sa pozicija sekularizma u javnom prostoru, a premalo ili nikako tekstova sa drugih pozicija, iz drugih uglova. Iako sloboda govora nije sekularna vrijednost, pa neki autori koji nastupaju s tih pozicija teško prihvataju drugačija mišljenja, od izuzetne važnosti je da se čuju drugačija mišljenja i da se sloboda misli i govora sačuva u punom kapacitetu. U tom smislu doprinos Esmira Bašića je nesumnjiv. I zbog toga što Esmir ostaje u granicama univerzalnih vrijednosti, ne nasjeda i ne ulazi ni u kakav ekstremizam jer je apsolutno svjestan da je srednji put mjera međuljudskih odnosa na Zemlji.

Pred kraj promocije prisutnima se obratio i sam autor. On je osvrnuo se na pitanja koja mu je postavio moderator, a koja se tiču motiva pisanja, naslova knjige. Na kraju autor se zahvalio svim prisutnima a posebno promotorima.

 

O Tesanj Net

Jedan komentar

  1. Može li se dobiti podatak o izdavaču knjige i gdje se knjiga nalazi u prodaji tj. gdje se može kupiti knjiga ?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *