EU OBNAVLJA ŠKOLE U ZDK

EU OBNAVLJA ŠKOLE U ZDK

Početak školske godine u Zeničko-dobojskom kantonu je odgođen u pojedinim školama do 15.septembra odnosno do završetka neophodnih sanacija na objektima, prije svega u Općini Maglaj – u dvije osnovne i dvije srednje škole i kraćim pomjeranjem nastave u područnim školama u općini Maglaj u Bočinji i Ulišnjaku. Ovo je izjavio Mirko Trifunović, kantonalni ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

Po njegovim riječima nastava je počela u OŠ Ćamil Sijarić u Nemili. Tamo je oštećena sportska dvorana i ona je ušla u program obnove od poplava. Nastava je odgođena u Kolićima i Šerićima iz bezbjedonosnih razloga. Ukupna investicija Evropske Unije u Program obnove školskih objekata nakon majskih i avgustovskih poplava na prostoru ZDK u ovoj fazi radova je 3,6 miliona KM.

Ministar Trifunović je u Zenici sa Enisom Arifagićem, direktorom za obnovu u UNDP-u razgovarao o trenutnim i novim projektima obnove školskih objekata na području ovog kantona. Naime, UNDP je glavni investitor rekonstrukcije i obnove školskih objekata u ZDK nakon majskih poplava.

-Veliki broj aktivnosti koji smo poduzeli na području ZDK ne bi bilo moguće bez dobre saradnje sa ministarstvom, ali i jedinicama lokalne samouprave gdje se nalaze ovi školski odnosno predškolski objekti. Radi se o 15 objekata na području kantona koje su obuhvaćeni ovom investicijom kroz program EU za oporavak od poplava. Na prostoru cijele BiH je obuhvaćenop 90 školskih i predškolskih ustanova ukupne vrijednosti 16 miliona KM. Nadamo se da će najveći dio programa biti realizovan u narednih tri – četiri mjeseca. Dva objekta će morati biti srušeni i izgrađeni iznova. To su objekti u Bočinji, općina Maglaj i Lovnici – općina Zavidovići,- rekao je Enis Arifagić, šef UNDP programa obnove.

Osim sredstava EU za ovaj program će Zeničko-dobojski kanton izdvojiti 600.000 KM, a fedralno resorno Ministarstvo 490.000 maraka.

Opširnije na zdk.ba.

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *