Obućarska radionica Hajrudina Mulalića

korica Mulalic v2 MediumObućarska radionica Hajrudina Mulalića,  naziv je knjige Jasmina Mandžukića, predstavljene u subotu navečer, 30. augusta 2014. godine, u Eminagića konaku.

Riječ je o knjizi koja daje prikaz razvoja tabačkog i obućarskog zanata tešanjskog kraja kroz povijest u kojoj je ispletena životna priča našeg sugrađanina Hajrudina Mulalića sa zanatima koji su stoljećima sudbinski određivali život ovoga grada, rekao je autor Jasmin Mandžukić.

O tradicionalnim zanatima, jednom od oblika kulturne nematerijalne baštine, govorila je  mr. sc. Lebiba Džeko, muzejska savjetnica:
         U našim muzejima, do sada, nije postojao veliki broj cjelovitih zanatskih radionica koje su od vlasnika preuzete u izvornom obliku. Rijetki su primjeri otkupa ili poklona ove vrste, pa tako je tek nekoliko zanatskih radionica našlo mjesto u muzejskim zbirkama (npr. kazandžijska radionica u Zemaljskom muzeju BiH, atarski dućan u Muzeju Sarajeva i sl.). Obućarska radionica Hajrudina Mulalića koja je postala dijelom muzejskog fundusa tešanjskog muzeja predstavlja jedan od rijetkih primjera zanatske radionice koja je u svom izvornom obliku danas dio stalne muzejske postavke u Bosni i Hercegovini. Za ovu radionicu u kojoj se nalaze stari tradicionalni alati, kalupi, ali i novije mašine koje su korištene u drugoj polovici 20. stoljeća, svjedodžbe majstora, fotografije i dr. možemo reći da prati razvoj jednog zanata u svim elementima. Kroz ovaj zanat u prilici smo da pratimo bogatu kožarsku tradiciju tešanjskog kraja koji je bio poznat po tabačkom i opančarskom zanatu, ali i kožarskoj industriji tokom 20. stoljeća.

Izvor: Muzejtesanj.Org

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *