Husein Galijašević

Tešanjski dnevnik 1-8.9.2014. godine

Prvačići u školskim klupama

Ponedeljak 1.9. je prvi dan nove 2014/2015. školske godine. Roditelji , djedovi ili nane doveli su prvačiće u školu. Neki učenici već prvi dan nose velike torbe na leđima. Ove godine prve razrede u OŠ Huso Hodžić upisalo je 107. učenika što je više za 27 nego prošle školske godine. Od tog broja u područnu školu Raduša upisano je 19 učenika pa su stvoreni uslovi za rad ovog odjeljenja (minimum 18 učenika je potrebno za rad područne škole).

U razgovoru sa pomoćnikom direktora Osmom Hurićem saznao sam da povećanje broja učenika nije samo rezultat porasta zbog nataliteta nego i rezultat fluktuacije stanovništa prema gradu sa prostora Jablanice, Koprivaca i Karadaglija i povratak porodica sa djecom iz inostranstva posebno iz Italije gdje su roditelji ostali bez posla.

Učenici prvog razreda OŠ Huso Hodžić prvi dan u školi

Za ovu priliku stariji učenici iz Dramske sekcije koju vodi Nemira Krdžalić i Školskog hora koga vodi Evelina Hundur izveli su program za prvačiće, a direktorica škole Almina Brkić se obratila djeci. Djeca su dobila i jedan mali prigodan poklon. Ovaj svečani čin prijema djece organizovan je i u okviru obilježavanja godišnjice ZE-DO kantona.

U drugoj tešanjskoj osnovnoj školi Rešad Kadić je drugačija situacija sa povećanjem broja učenika prvih razreda. Upisano je 62 učenika od čega u područnu školu u Džemilić Planjama 23. U prošloj školskoj godini upisano je 78 učenika od čega 36 u Džemilić Planjama. (Prošle godine je u prvi razred upisano 44 dječaka i 34 djevojčice, a ove godine 25 dječaka i 37 djevojčica).

U OŠ Rešad Kadić, dok sam uzimao podatke od pedagoga Nerme Bajrić, saznadoh i rezultate akcije Besplatni udžbenici za sve đake. U akciji su učestvovali nastavnici, roditelji i učenici tako što su djeca starijih razreda ostavljali svoje udžbenike mlađim razredima. Jedan broj knjiga je kupljen iz sredstava ostvarenim prodajom proizvoda 7. aprila kada se obilježavao Svjetski dan zdravlja i kada su učenici prodajom tradicionalnih jela i pića zaradili 1824 KM. Jedan broj učenika nije želio stare knjige pa je procenat realizacije 98%.

Mladi i biznis

Kroz primjer općine Tešanj može se pokazati da i mladi sa svojim idejama mogu napraviti biznis uz minimalnu finansijsku podršku.

Općina Tešanj već 4 godine podržava najbolje ideje mladih sa finasijskim sredstvima iz budžeta. Poslije realizacije projekata neke firme prave rast i primaju nove zaposlene.
Nakon provedenih procedura od javnog poziva do izbora i ove godine je devet mladih ljudi (od 21 koji su prijavili svoje biznis planove) potpisalo ugovore. To su:Emina Borovac, Riad Prutina, Senet Huselja, Amir Kotorić, Emin Roša, Enis Isić, Dženana Ljevaković, Amir Ahmetović i Adela Srkalović. Njihove ideje podržala je Općina sa iznosom od 50 500 KM.

Potpisivanju ugovora pored načelnika Općine mr. Suada Huskića bili su prisutni i predsjedavajući OV-a Fuad Šišić, Smajo Ramović predsjednik komisije koja je ocjenjivala biznis planove kandidata i predsjednik Udruženja privrednika Biznis Centar , Mensur Krdžalić.

Računajući i predhodne tri godine ideje mladih su finansirane sa iznosom od 179600 KM. Rezultat ovih ulaganja je 46 zaposlenih od čega je uslove za prijem 13 radnika obezbijedio razvoj biznisa.

Mladi nakon potpisivanja ugovora

Održan 8. sajam pčelarstva Tešanj 2014

I ako je ova godina jedna od najtežih za pčelare ipak je Udruženje pčelara Pčela Tešanj organizovalo osmi po redu Sajam pčelarstva. Učešće su uzeli pčelari iz Tešnja, ali i iz drugih gradova BiH, njih 11. Prisutnim se obratio predsjednik društva Pčela Senad Ahmić, član Upravnog odbora Udruženja pčelara ZE-DO
kantona Nedžad Mulabdić, zatim i načelnik općine mr. Suad Huskić. Izlagači su kao i svake godine jednu količinu meda donirati Plućnom odjeljenju
Opće bolnice u Tešnju.

Sajam je otvorio načelnik mr. Suad Huskić

Sreća da još ima lanjskih zaliha, jer je ova godina jedna od najsiromašnijih sa prinosom meda. Kišno vrijeme, ali i hladne noći nisu omogućile stvaranju nektara. Ipak su cijene za standardne vrste meda ostale na lanjskom nivou 15 KM/kg.

Promocija knjiga izdanja Centra za dijalog Vesatijja

U organizaciji Medžlisa IZ Tešanj održana je promocija knjiga izdanja Centra
za dijalog Vesatijja. Ova promocija je važna i po tome što je prva manifestacija koja se organizuje u novim prostorijama Medžlisa IZ Tešanj. Promotori su bili mr. Senad ef. Ćeman, direktor Centra za dijalog Vesatijja i teolog Muhamed Jusić. Uvodničar i moderator promocije je bio Fuad ef. Omerbašić, glavni imam Medžlisa IZ Tešanj. Promovisane knjige sadrže 3 000 kartica prevedenog teksta najpoznatijih svjetskih muslimanskih učenjaka.

Muhamed Jusić, mr. Senad ef. Ćeman i mr. Fuad ef. Omerbašić

Moram priznati da iz naslova promocije knjiga izdanja Centar za dijalog Vesatijja nisam naslućivao o kakvim bi se knjigama moglo raditi. Jer sam prvi put čuo za izdavača. Zato sam sa radoznalošću otišao da vidim o čemu se radi.

Centar za dijalog Vesatijja osnovan je pri Rijasetu IZ BiH. Misija Centra jeste širenje i promoviranje kulture dijaloga kako među muslimanima tako i među pripadnicima različitih religija i svjetonazora… Osnovna djelatnost usmjerena je na realizaciju naučno-istraživačkih i edukativnih projekata u oblasti kulture dijaloga i promocije srednjeg islamskog puta. Jedna od najbitnijih odrednica srednjeg, umjerenog puta islama jeste usvajanje i primjena principa dijaloga s ljudima različitih vjerovanja, uvjerenja i usmjerenja, što implicira odbacivanje nasilja, ekstremizma, netrpeljivosti i netolerancije kao formi međuljudskog komuniciranja. Obje vrijednosti, dijalog i umjerenost (vesatijja), potvrđene su u osnovnim izvorima islama, Kur'anu i Sunnetu kao i višestoljetnom tradicijom suživota sljedbenika različitih vjerskih i kulturnih tradicija u mjestima u kojima su muslimani predstavljali većinsko stanovništvo. U današnjem globaliziranom svijetu svaki međuvjerski ili međunacionalni incident, sukob, nasilje, provokacija ili ksenofobični ispad mogu ugroziti odnose među ljudima i narodima u bilo kojem dijelu svijeta a time i sami princip dijaloga i suživota među ljudima različitih uvjerenja i svjetonazora.( Preneseno sa www.cdv.ba stranice Centra za dijalog Vesatijja gdje se mogu naći podaci o izdanjima i Centru).

Posjetioci prvi put u novoj sali Medžlisa IZ

U današnje vrijeme ekstremnih ponašanja pojedinaca, terorističkih organizacija i “država” koji u ime vjere čine nevjerovatne zločine. Muhamed Jusić je naveo i primjer kada eksremisti u ime navodnog spašavanja ljudskog života boreći se protiv abortusa terorističkim činom u bolnici gdje se vrši abortus oduzmu na najokrutniji način te iste živote.

Cilj Centra za dijalog je da stvori okvir za dijalog svih neistomišljenika i da bude ne samo međuislamski nego i međureligijski. Svakim ekstremnim idejama se može suprostaviti samo drugim idejama. Ne radi se o umjerenom islamu nego odmjerenom niti se radi o novitetima u islamu nego samo istrajnosti u dijalogu i podržavanje pravednosti. Protiv terorizma, ali i nasilja koje čini Izrael u Palestini. Poslije svakog nasilja opet slijedi dijalog. Zato dijalog treba voditi prije nasilja. To su neki detalji iz izlaganja promotora.

Knjige će dobiti svi imami, a jedan komplet je poklonjen nakon promocije Općoj biblioteci u Tešnju.

Zaista sam prijatno iznenađen svim onim što sam čuo. U današnje vrijeme podjela u islamskom svijetu , kao i prisutnog ekstremizma kod drugih religija i političke zloupotrebe vjere koje se nadvijaju nad globaliziranim svijetom pa i BiH ovaj pristup Medžlisa IZ BiH dolazi u pravo vrijeme i ohrabruje sve one koji su zabrinutu za budućnost svjetske populacije , muslimana u svijetu, ali i u BiH. Dijalog je jedini put rješavanja unutar islamskih odnosa, ali i međureligijskih kako u BiH tako i u svijetu.

Promocija je dio sadržaja Tešanjsko ljeto 2014, a ispred općinskog načelnika prisustvovala je pomoćnica Azra Muslija koja se i obratila prisutnim.

XIII Festival folklora Tešanj 2014

U organizaciji KUD Pobjeda organizovan je 13. Festival folklora Tešanj 2014 u sportskoj dvorani Sportsko rekreacionog centra u Tešnju. Ove godine učestvovala su kulturno umjetnička društva: Dajre Sarajevo, Dr. Vinko Žganec Bratišnica, Gradski folklorni
ansambll-Bugojno iz Bugojna, Rudar Lukavac, i Jozo Džido Zuber Usora.

Gradski folklorni ansambl iz Bugojna

Posebno zapažene nastupe su imala društva Gradski folklorni ansambl Bugojno i Daire iz Sarajeva (sa jednom turskom igrom) sa dinamičnim igrama, odličnim koreografijama i izvedbama.

Nekada sam, tamo osamdesetih godina, bio predsjenik KUD Pobjeda pa sam se u razgovoru sa predsjednik KUD Daire Sabahudinom Hodžićem Bracom zainteresovao kako se rješavaju problemi egzistencije društava danas. Rekao mi je da je situacija iz godine u godinu sve teža. Budžet sarajevskog kantona za ove namjene je svake godine sve manji i višestruko je smanjen zadnje tri godine. Prinuđeni su da odlaze na gostovanja sredstvima roditelja članova. Tako je bilo i ovaj put. Nije bolje ni u drugim društvima ne samo u Bosni i Hercegovini nego u Srbiji i Hrvatskoj po njegovim saznanjima.

XIII Festival folklora je dio programa Ljeto u Tešnju 2014

Stare fotografije

Stoje s lijeva: Emin Eminagić, Isak Mujičić, Olja Simić, Pero Simić Čuče: Rasim Ajnić Vanda, Rašid Bajraktarević i Mujo Vilašević

(Emin Eminagić je bio direktor Destilacije u Tesliću. Isak Mujičić sin Mujage poginuo u Drugom svjetskom ratu, Rašid Bajraktarević je bio radista na Galebu sa visokim činom, poznatom brodu koji je koristio Josip Broz na svojim putovanjima, a Mujo Vilašević Vodnik je bio poznati tešanjski slastičar i “stanovnik” Gradske kafane.)

Fotografija je iz albuma Šahze i Hamzalije Bajraktarevića.

Sa table na Gornjoj čaršiji




O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *