Učenici škole sami sebi osigurali besplatne udžbenike

ucenici-resad-kadic

Septembar je vrijeme kada je, zbog početka školske godine, kućni budžet većine stanovnika naše zemlje posebno opterećen. Udžbenici su skuplji iz godine u godinu, a mnoge je, zbog promjene izdavača teško naći u knjižarama.

Primjer učenika, nastavnika i roditelja OŠ “Rešad Kadić” iz Tešnja jedinstven je u BiH. Naime, u dogovoru s roditeljima i učenicima u ovoj školi su na kraju prošle školske godine gotovo svi učenici odlučili knjige ostaviti u školi kako bi na početku ove školske godine bile donirane učenicima nižih razreda. Blagovremeno su iz menadžemnta škole među učenicima i roditeljima proveli anketu s pitanjem da li žele da njihovi stari udžbenici po završetku školske godine budu donirani učenicima nižih razreda.

Mi svi u školi bi voljeli da se i druge škole ugledaju na naš primjer. Jer znamo kakva je situacija općenito u državi. Na ovaj način mi pomažemo roditeljima da kupe, jer će više ostati sredstava za sveske, za pribor, odjeću, obuću – isitče Nerma Bajrić, školski pedagog.

Na ovaj način osigurani su besplatni udžbenici za 618 učenika škole, a 33 nedostajuća kompleta udžbenika kupljena su prodajom tradicionalnih jela koja su spravili učenici i roditelji.

Ustupio sam knjige svjestan da dolazi zima, da roditelji treba da kupe ogrjev, namirnice, treba da se priprema zimnica. Na ovaj način smo im, barem, malo pokušali pomoći – kaže učenik devetog razreda Adem Korajlić.

Sličnu akciju u ovoj školi planiraju realizirati i u ovoj školskoj godini očekuijući da će njihov primjer slijediti i druge škole u našoj zemlji.

Izvor: Dnevni Avaz

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *