Husein Galijašević

Tešanjski dnevnik 29.9-6.10.2014. godine

Izbori 2014. godine

U protekloj sedmici održana su dva centralna predizborna skupa dvije najveće bošnjačke političke partije: Socijaldemokratske partije BiH i Stranke demokratske akcije.

Obje su održane na centralnom trgu u Jelahu, SDP-a u srijedu 1.9.2014. godine, a SDA u petak 3.9.2014. godine

SDP

Sve na Bini i oko bine obilježila je crvena boja, boja SDP-a. Prvi je govorio predsjednik Općinskog odbora SDP-a Tešanj, Senad Subašić.

Iako je skup kasnio, pristalice SDP-a su bile strpljive

On je između ostalog rekao:

Neće biti crven samo Jelah, crvenit će se i čitava opština Tešanj, a kada ovo kažem to mi daje za pravo 28 osnovnih organizacija i 2800 članova opštinske organizacije SDP Tešanj i 3 intresne organizacija Forum mladih, Forum Žena i Forum seniora.Mi smo tim, mi smo jedna porodica preko 20 godina. Našu porodicu nikada nisu prestali podržavati svi dosadašnji predsjednici: Salih Brkić, Miralem Unkić i dr. Sead Rožajac, a zajedno, stvaramo buduće predsjednike: Vedran Kaser, Ermina Salkičević – Dizdarević, Edin Hasaničević i mnogi drugi već prepoznatiljivi mladi SDP-ovci.Naravno, tu je i naša kancelarija na čelu sa Emirom Unkićem (Debom). Nažalost, večeras se moramo da sjetimo i našeg rahmetli Jasmina Smailbegovića (Sisija) i drugih drugova koji više nisu među živima, što je veliki gubitak za SDP ne samo naše oganizacije već i SDP-a Bosne i Hercegovine, pa Vas molim da sa jednim aplauzom se sjetimo i njih..

SDP nikada i nikada neće odustati od jedinstvene i multietničke Bosne i Heregovine. SDP je garant da će Bosna i Hercegovina jednog dana biti normalna i napredna država i nikada nećemo odustati da zajedno ujedinjeni pravimo Državu za čovjeka.

Govorio je premijer ZE-DO kantona Munib Huseinagić, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija.

Zlatko Lagumdžija na trgu u Jelahu

(PS Obzirom da je početak skupa kasnio više od sata nisam mogao sačekati i zabilježiti istupe ostalih govornika zbog problema sa kičmom, nego sam zamolio prijatelja za fotografije, a iz kancelarije SDP-a govor Subašića)

SDA

Binu na trgu u Jelahu obasjavala su zelena svjetla, a članovi u publici nosili su stranačke zastave. Prvi na skupu je govorio Mirsad Hadžić Bato. U svom obraćanju rekao je da Tešanj ima Jelah, a Jelah ima Tešanj. Da ih već sada spaja ulica i da će to u budućnosti biti jedan jedinstven grad, bez lokalnih podjela. Govorio je i kao privrednik o privrednom stanju u Tešnju i BiH i obavezama iz oblasti privrednog razvoja.

Poslije Hadžića prisutnima se obratio i načelnik općine mr. Suad Huskić koji dolazi iz SDA. On je spomenuo preizborni skup od prije dvije godine na istom mjestu i obećanjima koje je dao kao kandidat za načelnika općine, a zatim i o rezultatima postignutim za polovinu proteklog mandata koji su veoma uspješni, kako je naglasio, a što su prepoznale i neke međunarodne institucije.

Kandidati SDA na izbornim listama i načelnik Huskić

Aktuelni predsjednik Predsjedništva BiH i ponovni kandidat za mjesto u tročlanom Predsjedništvu BiH Bakir Izetbegović imao je najduže obraćanje.

Bakir Izetbegović

Govorio je veoma pozitivno o nedavno preminulom predsjedniku stranke SDA Sulejmanu Tihiću i njegovim zaslugama u poratnom periodu, govorio je o njegovom nastojanju da kroz aprilski paket poboljša stanje kod odlučivanja na nivou BiH. Govorio je i o rezultatima SDA, od organizovanja otpora agresiji do vremena kada je SDA bila na vlasti i potizala napredak. Rekao je da SDA sada ima 40 načelnika u BiH i njen predstavnik se nalazi se na čelnoj poziciji BiH, ali da na nivoima vlasti između nema dovoljan procenat učešća u vlasti i da očekuje od birača 300 000 glasova kako bi onda SDA, mogla da obnaša vlast na svim nivoima i da onda može da ostvari napredak.Govorio je i o svom međunarodnom angažovanju u korist BiH i obezbjeđenju 150 milona KM povoljnih kredita.

Dječiji pisac Šimo Ešić podijelio nagrade učenicima OŠ Huso Hodžić

Izdavač Bosanska riječ iz Tuzle je u kutiju dužine 1 m upakovala 10 knjiga sa 15 naslova najboljih bosanskohercegovačkih pisaca za djecu. Takvo pakovanje knjiga nazvan je Knjigometar. O prezentaciji knjige sam pisao u Tešanjskom dnevniku. Učenici koji su kupili knjige dobili su uz knige i nagradni kupon sa pitanjima. Iz OŠ Huso Hodžić je bilo 30 učenika koji su tačno odgovorili na postavljeno pitanje (samo više je bilo nagrađenih iz škola u Doborovcima i Jablanici) i jedan od autora knjige u Knjigometru Šimo Ešić je došao da im preda nagrade.

Jedan broj nagrađenih učenika

Najvredniju nagradu kompjuter dobila je Ajna Đonlagić. Ešić je najavio i nova izdanja Knjigometara po 10 knjiga: svjetskih dječijih pisca, živih dječijih piscaca BiH, Bajkometar (bajke) i Ćopićmetar povodom 100 godina rođenja poznatog BiH pisca Branka Ćopića.

Kurban -bajram

I ove godine Kurban-bajram je dočekan Bajram-namazom u prepunim tešanjskim džamijama. Poslije Bajram-namaza vjernici su obišli mrtve na mezarlucima, zatim rodbinu, komšije i prijatelje. I ove godine veći dio onih koji su klali kurban predavali su kurbansko meso u IZ, Udruženju žena Naša porodica ili su ih samostalno nosili do korisnika.

U toku akcije zatekao sam Ismetu Hatibović, koja vodi humanitarni program u Udruženju žena Naša porodica i njene dvije saradnice koje u njenoj kući preuzimale kurbane i namirnice.

I ove godine kurbansko meso nosimo u Podrinje. Ove godine ćemo proširiti prostor dostavljanja pomoći na područje Bratunca i prema Zvorniku. Očekujemo i ove godine oko pet tona kurbanskog mesa i drugih prehrambenih namirnica. I ovaj put će nam kod transporta pomoći firme Ilma, Hifa Prodaja i transport d.o.o., Nord star i Madi sa hladnjačom-kazala je Ismeta.

Ismeta Hatibović, Fatima Salihbašić, Muhamed Hasanbašić (donio kurbansko meso i prehrambene namirnice) i Edina Mujezinović
Privremeni prihvat kurbana u prostorijama IZ-e do dolaska hladnjače

Medžlis IZ Tešanj je i ove godine organizovao prihvat kurbanskog mesa na tri lokacije. Kurbansko meso prikupljeno u Tešnju dostavit će se i ove godine u Prihvatni centar
Duje u Klokotnici Doboj Istok. Očekuju da će i ove godine u Tešnju prikupiti oko tri tone kurbanskog mesa.

Šampion iz Raduše

Na zadnjoj izložbi lovačkih pasa u Ilijašu pod nazivom Specijalka lovnih pasa odnio je titulu šampiona izložbe, svoju 57. po redu. Apsolutni je prvak Bosne i Hercegovine za 2012. i 2014. godinu. To je Srpski trobojni gonič (Prije rata je bio Jugoslovenski gonič, a Bosni i Hercegovini od svih vrsta lovačkih pasa “ostala” je samo sorta Bosanski Barak). Zove se DAX MINING, a njegov vlasnik je Edin Hadžalić iz Raduše.

Edin Hadžalić sa sinom Eldarom i šampionom Dax Miningom
Priznanja za osvojene titule

Šampion je nedavno dobio i potomstvo. Dva šteneta su preuzeli kupci iz Turske

Stare fotografije

Zarfa Galijašević dole u lijevom uglu (udata Hadžimujić) izabrana je za mis Tešnja na zabavi Narodne uzdanice za 1930 godinu. U časopisu su prikazane fotografije i misica iz drugih mjesta Jugoslavije (Novine su iz arhive Šahze-Zarfine kćerke- i Hamzalije Bajraktarevića)

Sa table na gornjoj čaršiji

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *