Tešanjci traže da se kuća u kojoj se snimala serija “Tale” proglasi nacionalnim spomenikom

U općini Tešanj je pokrenuta peticija da se kuća u kojoj je snimana serija “Tale” i još dvije kuće u Tešnju proglase nacionalnim spomenikom. U pripremi su izrade historijata kuća koje će biti priložene uz peticiju, a govore o dugoj historiji i važnosti očuvanja takvih dragulja arhitekture.

03
Fotografije: Nedim Grabovica / Klix.ba

Osim kuće u kojoj je snimana serija “Tale”, kuća Smailbegovića i magaza hadži-Avde Mešića bi trebale biti proglašene nacionalnim spomenicima.

Profesor historije iz Tešnja Damir Nuhbegović nam je rekao da je ta kuća kroz godine mijenjala vlasnike, a posljednji vlasnik je Feđa Alićehajić.

“Zanimljiva je činjenica da je dio čuvene jugoslovenske serije ‘Tale’ sniman upravo u ovoj kući. Tešanj je inače zanimljiv za filmadžije, jer je čaršija bila industrijski, a mahala stambeni dio, a čak i u šeherima i većim gradovima je tako bilo raspoređeno. Zanimljiva je i panorama grada, a ovdje je sniman i film ‘Gori vatra’. Ko god dođe u Tešanj zaljubi se u gostoprimljivost jedne male kasabe i otvorenost i iskrenost ljudi”, ispričao nam je Nuhbegović.

U ovim kućama više niko ne živi, previše su trošne i ne preporučuje se ulazak u ove objekte. Nažalost, nismo mogli ući da se uvjerimo u kakvom je stanju unutrašnjojst kuće. Nalazi se pored Eminagića konaka, jedine od najstarijih i najljepših objekata gradske stambene arhitekture grada, a koji je obnovljen 2005. godine kada je na osnovu Odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, proglašena nacionalnim spomenikom.

 

Serija “Tale” snimljena je u produkciji TV Sarajevo 1978. godine, po tekstu Derviša Sušića i u režiji Sulejmana Kupusovića. Kroz epizoda ove serije, pratimo zgode i nezgode narodnog liječnika i šaljivdžije Taleta, koji svojom iskrenom odanošću narodnooslobodilačkoj borbi, ali i iskrenom voljom za životom i svakovrsnim uživanjem izaziva nepodijeljene simpatije gledatelja. Radnja se odigrava u Sloveniji početkom 1945. godine.

Fotografije: Nedim Grabovica / Klix.ba

 

Izvor: Klix.ba

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *