Prva nagrada za književnost na VI međunarodnom festivalu „Magda Simin“

Dobitnik prve nagrade za književnost na šestom međunarodnom festivalu za mlade i studentsku omladinu „Magda Simin“ u Srbiji je mladi bosanskohercegovački književnik Safer Grbić.

safer-grbic

U organizaciji Scene svih kreativnih, održava se šesti međunarodni festival za mlade i studentsku omladinu “MAGDA SIMIN“, da bi se njegovalo i stimulisalo književno stvaralaštvo mladih i omladine, i da bi se sačuvala uspomena na jednu od najvećih srpskih pjesnikinja, Magdu Simin – navodi se u saopćenju Organizacionog odbora festivala.

Na konkurs je pristiglo nekoliko hiljada radova od više stotina autora iz regiona, a žiri festivala je činio mr. Jovan Mihajilo (predsjednik), posthumno, mr. Nera Legac (član) i Stojan Simić Krpica (član).

Mladi bosanskohercegovački književnik Safer Grbić dobitnik je prve nagrade u kategoriji poezije, a otprije je poznat srbijanskoj javnosti svojim književnim djelovanjem. Naime, Grbić je 2011. godine uvršten među deset najboljih mladih književnika na Balkanu od strane 50. organizacijskog odbora Festivala kulture mladih Srbije i Drugog programa Radio Beograda, iste godine je bio u užem izboru za nagradu Timočka lira, a 2014. godine je ponio titulu laureata nagrade Trifun Dimić, također u Srbiji.

Grbićev rad je objavljen u svim najznačajnijim antologijama savremene omladinske bosanskohercegovačke, regionalne i svjetske književnosti sa preko 30 pregleda, panorama, prikaza, zbornika, rukopisa  …

Dodjela nagrada šestog međunarodnog festivala poezije i kratke priče “Magda Simin” će biti održana u petak 07.11.2014. u biblioteci “Stevan Sremac”, Narodnih heroja 5, u Novom Sadu s početkom u 18 časova uz odgovarajući kulturno-umetnički program.

 

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *