Bosni i Hercegovini su potrebni veliki privredni sistemi

rusmir-hrvic

Velike kompanije pokreću male. Obrnuto nije moguće. Veliki sistemi su u stanju kreirati brandove, učiniti ih konkurentnim, napraviti od njih uspješne tržišne priče i osigurati stabilnost i prosperitet u razvoju.

Mali i srednji rade za velike, rade i proizvode kvalitetno i uklapaju se u procese, te na taj način postaju sastavnim dijelom velikih sistema. Slobodni su u svojim odlukama, ali ispunjavaju ono najvažnije – standarde, rokove i potiču na inovaciju.

Veliki sistemi su moćni, u stanju su organizirati velike pothvate i upravljati provedbom velikih poslovnih projekata. Diktiraju uvjete i štite interese cijelog sektora, i svoje, ali i malih i srednjih proizvođača. Bez velikih sistema, mali su nezaštićeni, lahak su plijen drugima, nisu u stanju planirati vlastiti razvoj. Veliki sistemi su garant očuvanja postojećih radnih mjesta i šansa za kreiranje novih, kako unutar vlastitog poslovanja, tako na posredan način kod malih i srednjih dobavljača koji rade za njih. Mali i srednji rastu i razvijaju se kako rastu veliki.

Naš sistem je postao velik, i može postati još i veći, ali zajedno sa malim i srednjim preduzećima. Naš sistem zapošljava trenutno blizu 3.000 radnika, ali za naš sistem u svim njegovim segmentima radi još 10 puta toliko ljudi u okviru sistema malih i srednjih dobavljača. Proizvode ambalažu, dopremaju repromaterijale, servisiraju vozila i postrojenja, kreiraju stratešku komunikaciju, dizajniraju ambalažu, snimaju reklamne spotove itd.

Akvizicijom Klasa, ova firma je u uvjetima u kojima se nalazimo dobila jednu novu ulogu. Jednostavno, Klas je sa snagom svoga branda, ali i sa znanjem koje posjeduje, kao i kapacitetima, postala firma od državnog značaja, koja može pokrenuti cijelu prehrambenu industriju BiH. Ako su nam potrebni veliki sistemi koji mogu pokrenuti privredu i zapošljavanje, a jesu, mi smo jedan od tih velikih sistema.

Kako mi to možemo uraditi?
Već smo javno iskazali spremnost da Klas sve svoje potrebe za poljoprivrednim proizvodima iz tzv. primarne proizvodnje, u idućoj godini i godinama koje su pred nama, zadovolji najprije iz domaćih resursa. To smo dokazali na primjeru ovogodišnje proizvodnje i izvoza zdrave hrane kroz projekt otkupa malina, šumskog voća i gljiva, gdje smo uspjeli organizirati procese, i uz kvalitetno upošljavanje naših radnika, na indirektan način dodatno zaposliti oko 800 kooperanata.

Naše potrebe za žitaricama, voćem i povrćem u idućoj godini su oko 40 miliona KM. Ovo može biti snažan poticaj razvoju i zapošljavanju. Imamo brand, znanje i kapacitete, koji za kratko vrijeme mogu doprinijeti otvaranju velikog broja (na desetine hiljada) radnih mjesta u oblasti proizvodnje hrane. U stanju smo organizirati cijeli posao.

S druge strane, potrebno je da država uradi svoj dio posla:
– kreira povoljan ambijent (poštivanje zakona, rad inspekcija, rušenje tržišta od nelojalne konkurencije – pekari koji nisu u sistemu PDV-a),
– stvori uvjete za razvoj (jeftini krediti, programi zapošljavanja, uvođenje u sistem samostalnih poljoprivrednih proizvođača),
– osigura poticaje (u cilju podizanja konkurentnosti brandova – poticaji primarnim poljoprivrednim proizvođačima, poticaji prehrambenoj industriji, jeftinije oglašavanje na javnim servisima za domaće brandove, kampanje kao što su Kupujmo domaće – Gradimo BiH!).

Vodeći poslove na ovakva način, korist će imati svi, a najviše građani i država.

Zato su nam potrebni veliki sistemi u velikoj i snažnoj privredi, temeljenoj na slobodi tržišta i konkurentnosti.

Nažalost, već gotovo 20 godina slušamo drugačije priče.

Dokazali smo ranije da smo mi u Bosni i Hercegovini konkurentni u metalnoj i automobilskoj industriji, energetici, elektronici, građevinarstvu, drvnoj industriji i proizvodnji namještaja, proizvodnji zdrave hrane, tekstilnoj industriji, a tu su i turistički potencijali, zatim izvrstan geostrateški položaj.

Sa velikim sistemima koji zapošljavaju male i srednje, naše konkurentske prednosti u bespoštednoj globalnoj tržišnoj utakmici tek tada će doći do izražaja.

Rusmir Hrvić

(Izvor: Oslobodjenje.ba)

(autor je direktor kompanije Klas d.d. Sarajevo, koja je od marta ove godine dio AS GROUPA koji zapošljava blizu 3.000 radnika i u okviru kojeg posluju kompanije AS d.o.o. Jelah, Vispak d.d. iz Visokog, Oaza d.o.o. Tešanj, Sprind d.d. Sarajevo, Mlin i pekara Ljubače – Tuzla, Napredak d.d. Tešanj, Fortitudo d.o.o. Travnik, Vemal d.d. Tešanj)

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *