U Mješovitoj srednjoj školi Tešanj održan seminar iz oblasti 3D printera

privrednici na obuci

Na osnovu definisane saradanje Mješovite srednje škole,Tešanj Š.C Velenje iz Slovenije,”TRA” -Agencije za razvoj općine Tešanj, uz finansijsku podršku Općine Tešanj, 29.01.2015.godine u Mješovitoj srednjoj školi, Tešanj održan je seminar na temu 3D printanje.

Predavač na seminaru bio je profesor Viljem Osojnik iz ŠC Velenje, Republika Slovenija. Ovaj seminar je nastavak saradnje Školskog centra Velenje sa Mješovitom srednjom školom Tešanj koja traje več 4 godine.

Seminaru je prisustvovalo 11 učesnika, sedam iz privrede, jedan učesnik iz Tešanjske razvojne agencije (TRA) i tri učesnika iz Mješovite srednje škole, Tešanj.

privrednici na obuci obuka privr.3m

            Profesor Viljem Osojnik je u uvodnom predavanju izvršio historijski osvrt na razvoj 3D printera, njihove vrste i materijali koji se koriste u izradu 3D printera. Nakon toga, učesnici su se upoznali sa Solid Works alatom i njegovim osnovnim alatima. Učesnici su izradili 3D model i vršili su snimanje uradka u STL ekstenziji koja je potrebna za 3D printanje. U nastavku seminara, učesnici su naučili rad u Repetier Host programu i njegovo podešavanje. Nakon umetanja 3D modela u alat Repetier Host, učesnici su se upoznali sa kalibriranjem 3D printera i printanjem napravljenog modela.

Seminar je trajao od 08.00 do 15:00 sati.

Učesnici nisu krili oduševljenje sa novostečenim znanjima i izrazili su zadovoljstvo zbog učešća na ovom seminaru.

Ovom prilikom se zahvaljujemo Viljemu Osojniku zbog nesebičnog dijeljenja znanja iz oblasti 3D printanja.

Seminar je značajan za našu školu jer je upotpunio znanja  predavačima koja su neophodna za nastavu i pripremu sljedećeg takmičenja Balkan junior.

 

Sekcija 3D modeliranje

Mujo Zeničanin, prof.

Fotosekcija

Sabina Užičanin, prof.

Opširnije: msst.edu.ba

O Mjesovita srednja stru?na škola Tešanj

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *