Socijalna edukacija mladih

program socijalne edukacije mladih

Osnovna škola ”Huso Hodžić” Tešanj u partnerstvu sa Osnovnom školom ”Ivan fra Frane Jukić” Sivša, općina Usora i Centrom za održivi razvoj COR Tešanj,u sklopu realizacije projekta ”Kultura različitosti”,trenutno sprovodi Program socijalne edukacije mladih koji obuhvata sedam trosatnih radionica i teme kao što su komunikacija i timski rad, socijalna edukacija u praksi, upoznavanje pojedinaca i razvoj međusobnih odnosa, kako se nositi s konfliktom, prevazilaženje predrasuda, omladinski rad u zajednici i pisanje prijedloga projekata.
 
U Programu učestvuje u prosjeku 17 učenika sedmih,  osmih i devetih razreda pomenutih osnovnih škola a Program ima za cilj osposobiti mlade sa znanjem, razumijevanjem, stavovima i praktičnim vještinama potrebnim za izgradnju mira i tolerancije, smanjenje društvene polarizacije i ublažavanje sukoba između pomenutih zajednica.
 
Mladi učesnici Programa pokazuju jako velik stepen solidarnosti, humanosti i brige o drugom i drugačijem, te složnost i želju za saradnjom. Program smatraju jako korisnim za život ili pripremu za neke životne situacije i izazove koji će se pojaviti pred njima u budućnosti. Također smatraju da je cjelokupan Program ustvari prilika za upoznavanje sebe kako bi upoznali druge što potiče razmišljanje ”izvan kutije”, prihvatanje i uvažavanje različitosti i nešto kulturniji pristup u komunikaciji i odnosima. Zanimljiva je i činjenica da mladi razmišljaju o stabilnim odnosima gdje vlada pozitivizam i posvećenost drugoj osobi. Bitno je napomenuti da mladi učesnici Programa pokazuju veliki stepen zrelosti, odnosno razmišljanja koje nije često za mlade ovog uzrasta, a koju demonstriraju kroz interakciju na radionicama i pauzama u toku radionica.
 
Paralelno sa realizacijom Programa u toku je i produkcija dokumentarnog filma pod nazivom ”Kako biti kulturan na drugačiji način” koji ima za cilj otvoriti javnu diskusiju, pitanja i ponuditi odgovore na izazove i probleme koji su prisutni u procesima razvoja i jačanja međuetničke saradnje i tolerancije u pomenutim zajednicama.
 
Budite u toku sa realizacijom projekta ”Kultura različitosti” i pratite nas na:

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *