Čišćenja smeća na obalama rijeke Usore, Jezera “Mrkotić” te pristupnim lokalnim putevima

Dana 22.03.2015 godine povodom SVJETSKOG DANA VODA Udruženje sportskih ribolovaca “BLINKER” Kalošević-Tešanj i učenici O.Š. “ABDULVEHAB ILHAMIJA” Kalošević, pod pokroviteljstvom Općine Tešanj, organizovali su veliku ekološku akciju – čišćenja smeća na obalama rijeke Usore, Jezera “Mrkotić” te pristupnim lokalnim putevima u Kaloševiću, Mrkotiću i Bobarama, dajući na taj način svoj skromni doprinos na polju ekologije odnosno zaštite voda na području Općine Tešanj.
Ekološka sekcija Udruženja BLINKER je izvršila sve potrebne organizacione pripreme za uspješno provođenje akcije. Akciji su pored članova USR „Blinker“ Kalošević – Tešanj prisustvovali i ekološki osvješteni građani naših mjesnih zajednica kao i učenici O.Š. „ADULVEHAB ILHAMIJA“ iz Kaloševića i područne škole iz Mrkotića, na čelu sa direktorom škole Hodžić Bećirom, te nastavnim osobljem Unkić Amra, Samra Šujić, Omerović Senija, Hodžić Velida, Alibalić Delveta i Jašarević Mirnesa.

Učenici su radili na razdvajanju krutog otpada od pet ambalaže, koju isti već duži period prikupljaju u toku svojih redovnih aktivnosti.

U krugu osnovne škole u Kaloševiću zasađeno je trideset sadnica čempresa, tuje i katalpe koje su dodnirane od strane JP Šumarija Tešanj, rasadnik Kalošević.

Pijatno iznenađenje odzivom na akciju napravili su članovi Kluba borilačkih sportova „BORAC“ iz Jelaha na čelu sa trenerom Alibalić Huseinom i ovom prilikom im se od srca zahvaljujemo. Akciju je podržala Općina Tešanj koja je svim učesnicima akcije obezbjedila zaštitne rukavice za rad, dovoljnu količinu vreća za smeće, topli obrok i osvježenje, te odvoz prikupljenog smeća u sve u sklopu projekta Eko-vizija “Općina Tešanj sredina ekološke svijesti čistoće i reda”

Predstavnik općine Tešanj Plančić Hasan koji se tokom akcije nalazio zajedno sa vrijednim ekolozima, nije krio oduševljenje odzivom učesnika akcije i kvalitetom urađenog posla. Akciji je prisustvovalo 150 učenika O.Š. ABDULVEHAB ILHAMIJA Kalošević i Mrkotić, 40 članova USR BLINKER Kalošević-Tešanj, 10 članova Kluba borilačkih sportova “Borac” iz Jelaha i 20-tak građana mjesnih zajednica, što ukupno čini brojku od 220 učesnika akcije. Na kraju akcije na lokalitetu sportsko turističkog kompleksa “Jezero Mrkotić“ upriličen je zajednički ručak i osvježenje za sve učesnike akcije.

Medijski sponzori akcije bili su Antena radio, Radio Tešanj, Tešanj.net i Smart TV.

Bitno je napomenuti da je prethodnog dana uz korištenje radnih mašina uklonjena velika deponija smeća koja se nalazila pored mag.puta M-4 u dijelu naseljenog mjesta Kalošević-Putešić u neposrednoj blizini razgraničenja sa općinom Teslić. Sunčano vrijeme i osmjesi zadovoljstva na licima učesnika akcije su bili jasni pokazatelji uspješnosti ove akcije i motiva za dalji rad na polju ekologije i zaštite životne sredine.

Do slijedeće akcije koju planiramo povodom obilježavanja Svjetskog dana planete zemlje 22. aprila 2015 godine, sportski pozdrav BISTRO!

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *