LAČNI FRANZ – Mladost nije boja kose

1

Mladost nije boja kose već stanje duha, riječi su frontmena grupe Lačni Franz, Zorana Predina u neformalnom razgovoru sa članovima udruženja Stari grad iz Tešnja, nakon konferencije za štampu. Konferencija je održana 16.03.2015. u Sarajevu a upriličena je povodom mini turneje ove slovenske grupe u Bosni i Hercegovini.

Osim Tešnja, kojeg će Lačni Franz prvo posjetiti, 15.04.2015. grupa će gostovati i u Tuzli, Sarajevu i Mostaru. Nema sumnje da će uz hitove Ne mi dihat za ovratnik, Naj ti poljub nariše ustnice, Jebiveter, Čakaj me, Na svoji strain, Praslovana i mnoge druge i tešanjsko proljeće konačno ”prodihat”.

Autorsku muziku grupe Lačni Franz kritika je proglasila kabaretnim rokom, dok ih danas opisuje međunarodnom etiketom hard indi, sa vječno mladalačkim tekstovima Zorana Predina.

Inače, Zoran Predin je 2014. godine oživio koncertni program grupe Lačni Franz, nakon višegodišnjeg nagovaranja fanova ove grupe. Sadašnju postavu grupe čine: Zoran Predin (vokal), Anej Kočevar (bas), Luka Čadež (bubanj), Boštjan Artiček (klavijature) i Klemen Lombar (gitara).

2

Bend je formiran 1979. godine u Maribiru a ključni članovi su bili Oto Rimele i Zoran Predin. Od tada do danas izmijenila je mnogo članova, snimila jedanaest albuma i izdala četiri kompilacijska albuma.

Ikebana (1981), Adijo pamet (1982), Ne mi dihat za ovratnik (1983), Slišiš, školjka poje ti! (1983), Slon med porcelanom (1984),  Na svoji strani (1986), Sirene tulijo (1987), Tiha voda (1989),  Kaj bi mi brez nas (1989), Ilegalni pubertetniki (1991)  i  Zadnja večerja (1994).

Ovim albumom, iz 1994-e, Lačni Franz je simbolično najavio svoj kraj, koji je 1997-e bio i službeno definitivan.

Zoran Predin je nastavio solo karijeru a grupa se, nakratko 2005-2006, reorganizirala i napravila seriju koncerata u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji.

Interesantno je da je grupa Lačni Franz, u Titovoj Jugoslaviji, za svoj opus dobila prestižnu nagradu ”Sedam sekretara SKOJ-a”. Naziv grupe Lačni (Gladni) Franz nastao je kao aluzija na gladnog Joe-a, lika iz američkog satiričnog romana Kvaka 22, Josepha Hellera. Atribut ”gladan” ovdje iza sebe podrazumijeva frazu ”za rock and roll-om”. Bar su to tako članovi grupe objasnili, na informativnom razgovoru, tadašnjim komunističkim vlastima, koje su itekako marile kada bi neko izjavio da je gladan.

I šta reći na kraju osim, dođite na koncert u diskoteku Metro, 15.04. 2015. u 20h. Cijena ulaznice je 10 km. Zoraid nas i ovaj put časti događajem za sjećanje.

3

 

Tekst: A. Halilović

Photos: Z. Mehičić

 

 

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *