Suad Livnjak / Čustveno stanje mlade krave, druge največje slovenske živali

..iliti: Zašto „Lačni Franz“ ne treba da bude uvršten u manifestaciju „Tešanjsko proljeće 2015.“ ?

LACNI FRANZBila je to, vjerovatno, osamdesetšesta kada je Geri, despotski, u svome stanu i na svojemu gramofonu po devetnaesti put okrenuo istu longplejku i udobno se smjestio na pod, pošto su sva bolja mjesta u stanu bila zauzeta. Imali smo, naime, tada lijepi običaj da se čovjeku uvalimo u stan i uništimo mu kompletnu logistiku, zajedno sa rezervama. Ploča koju je Geri uporno puštao je bila od neke dosadne slovenačke grupe koja se zvala „Gladni Franc“, a pjevali su na svome, nama nerazumljivome jeziku, ignorišući princip bratstvo-jedinstvo, iritirajući nam živce. Opet i iznova je ponovljena pjesma o „čuvstvenom stanju mlade krave“ koja nježno gleda gospodara, a on podlo sprema „prestavi klanje na pomlad“.

Nakon dvadeset četvrtog ponavljanja smo, hinjski, jedno po jedno, izbauljali iz stana, ostavljajući vlasnika da pati nad sudbinom mlade krave, a mi smo otišli tražiti nove pašnjake na livadama „pokraj rijeke Gruže“…

Za naše „mekane“ uši, navikle na Dugme-Yu-Jagode, bio je prevelik zalogaj da poslušamo nešto što se i danas zove Novi talas, i da počnemo razabirati pjesničke alegorije „šta je krava htjela da kaže“, ali se to vrlo brzo promijenilo kad nam je Ciko uspio nametnuti nekog Igi-ja, furajući se na nekog Džoni-ja iz neke „Azre“. Ko je slušao, slušao je. U rokenrolu, kao ni u vjeri, nema prisile. Al’ to je neka druga priča.

Elem, trideset godina kasnije, prijatelj mi kaže  da „Lačni Frantz“ dolazi u Tešanj, ali da uža društveno-politička zajednica ne da da se uvrsti u program „Tešanjskog proljeća“.

-Zašto..!??

-Zato..!?

-Pa, to je najbolje što nam se može desiti ove godine! Zoran Predin u Tešnju..!! Ja da sam načelnik, ručak bih mu o teretu poreskih obveznika platio..!!

-Suad jesi, al’ načelnik nisi..!

 

Kažu nije prikladno, Dan armije je, a nisu baš nešto ni čuli za Predina..!!

-A šta ćemo ako naljeto Arsen htjedne da svrati..!??

Pretjerujem, kao i obično, al’ situacija je sasvim izgledna. Čak se pregovara i sa Stefanovskim.

Treba strepiti da li je Esmir čuo za njega.

-Dobro, treba urediti da nam Miroslav Ilić opet dođe, pa krava sita, a livada zelena..!!

Je l’ proljeće il’ nije..!?

Zadovoljna omladina,

napunjena nam Gradina..!!

A, i šta će nam Zoran – koji nije Sabahudin.

Pa da, makar, pjeva na turskom, nego i dalje tjera taj slovenački. A svira tamo po Londonu, Ljubljani, Zagrebu i Beogradu..! Svira u porušenom Sarajevu devedeset šeste, pravi sebi reklamu, jelte..! Ima više prijatelja u Bosni nego Mustafa Sandal..! I, onako, nekako izgleda kao Džordž Kluni, što je imperijalističko-slovenački perfidno od njega..!! Ni bradu ne nosi..!!

I sa Zapada je, brate. Znaš da se našim „mudrim glavama“ vrat ušćakne kada pogledaju prema Zapadu..!! Njihove oči su uprte u saharsko zvjezdano nebo, pod kojim kamile pasu po dinama, beduini ne mogu zaspati dok na Aljazziri ne vide je li, konačno, formirano Vijeće ministara u bratskoj im Bosni, a arapski prinčevi nikada sebi hotel ne naprave dok ne doniraju kompjuter za školu u poplavljenome Maglaju.

Bliže nam Daleki istok , nego Europa u kojoj jesmo.

Nije nam u kimetu ni Marindvor, a kamoli, taj Maribor. Nije da priknadam, al’ zvuči, brate, nekako evropski, hoću reći anam-tamski. I, šta hoće taj gladni Franc koji nije čak ni Ferdinand, jer da jeste – znali bismo šta sa njime. Hoće da pokvari zadanu nam koncepciju i da iz Programa istjera izložbu sitnih životinja, recimo. Kako ću onda vidjeti je li „patak patku u slatku“ i time osvijetliti svoje kulturne vidike.

I, na kraju, šta hoće i ona „čuvstvena krava“ iz naslova osim da mirno pase po zelenim tešanjskim livadama uz obale rijeke Gruže? Da, tu rječicu neopravdano i dalje zovemo Tešanjka iako je ona odtekla svoje kad nam je osnovna ćelija društva postao džemat, a geneza nam postala maurska umjesto slovenska.

Praslaven

Ko’ je tebe praslavenu učio plivati,
da si preplivao tu rusku rijeku
i u mojim genima se naselio.

Horde slovenske krvi danima idu preko rijeke,
naprijed poglavari i direktori,
za njima kurve, mladići, penzioneri.
Spolno jaki, strašno zdravi,
bogatog koraka iz pradavnina su došli
poslije stotine generacija sposobnih kućanstva
i po svim propisima
zajebali nam sve, što se zajebati dalo.

Usmjereno obrazovani, ujutro na posao kroz dan,
naprijed su grobovi i sirotinja,
iza njih mrtve ribe i crknuti psi.
Bez pigmenta smo začeti,
suvremena bljuzga iz betona
množimo se miješani, kastrirani,koračajući,
da ćemo svi po svim propisima
zajebati sve, što se bude zajebati dalo.

Zoran Predin-Praslovan

Suad Livnjak
Tešanj

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *