Dan Musine poezije

11115918_1600349080180027_377524517_n

 U sklopu manifestacije ”Tešanjsko proljeće” 6.aprila 2015.godine u Eminagića konaku održano je pjesničko veče ”Dani Musine poezije” povodom stogodišnjice smrti velikana bosanskohercegovačke poezije Muse Ćazima Ćatića.
Predivno i nadahnuto pjesničko veče pripremili su učenici Gimnazije ”Musa Ćazim Ćatić” zajedno sa svojim profesoricama. Ćatić je jedan od rijetkih velikana čiji je umjetnički rad raznolik i bogat, toliko cijenjen i vrednovan (nažalost, ne i za njegova života) da zavrjeđuje punu pažnju i prostor. Učenici su evocirali sjećanja, odveli nas u prošlo vrijeme i predočili životne događaje našeg Ćatića. Naravno, sve je to bilo praćeno lijepom melodijom i još ljepšim stihovima.
Na samom početku večeri, prisutnim se obratila direktorica Gimnazije ”Musa Ćazim Ćatić”, prof. Aida Salkić, kao i direktor muzeja, Muzej Tešanj, prof.Ernad Prnjavorac.
”Hej, ja slikam, sviram, pjevam”- naziv je lirskog performansa kojeg su izveli učenici izazavši oduševljenje istinskih ljubitelja poezije, ali i interesovanje svih ostalih. Baš kao i ovih dana, tako i tog šestog aprila, davne 1915.godine behar je okitio i uzmirisao čaršiju. Musa je zauvijek napustio svoj grad, ali je ostavio mnogo toga iza sebe, a prije svega svoje pjesme koje bude ljubav i osjećaje za stvaranje i njegovanje lijepe umjetnosti.
Mirisni behar koji najavljuje dolazak proljeća, ustvari predstavlja dolazak novih, mladih generacija koje će nastaviti tradiciju sjećanja na lik i djelo našeg istaknutog pjesnika. Stoga je i ovo veče i druženje rezultat takvih želja i takvog predstavljanja. Učenici su pokazali da im ovaj vid umjetnosti nije stran te da će čuvati poeziju našeg Muse, čuvara grada Tešnja od krila zaborava još mnogo godina. Na kraju manifestacije prisutni su pored doživljenog i viđenog sa sobom mogli ponijeli i afiše u kojima su štapmane pjesme naših gimnazijalaca. Znak da poezija i umjetnost nikada ne zamiru.
Pjesničkoj večeri su prisustvovali ljubitelji Ćatićeve poezije,koji su nakon prelijepih recitacija naših učenika nastavili druženje u Konaku uz kafu i i ugodan razgovor o tešanjskom velikanu.

 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 

 

Opširnije: mcc.edu.ba

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *