Suad Huskić: U čemu je tajna Tešnja

suad-huskic-nacelnik-opcine-tesanj-uskoro-gradnja-nekoliko-fabrika

Načelnici općina u Bosni i Hercegovini “potrošili” su pola mandata koje su osvojili na proteklim lokalnim izborima. Dvije godine su prošle, dvije godine su preostale do kraja mandata koje su osvojili 2012. godine.

U posljednje dvije godine Tešanj je povećao broj novootvorenih radnih mjesta za skoro 15 posto na 1400. Izvoz iz ove općine porastao je za gotovo 90 posto na oko 350 miliona KM. Na području općine posluje 2.255 poslovnih subjekata, a čak 23 najveće kompanije s većinskim privatnim kapitalom čija sjedišta su u Tešnju, nalaze se među 100 najvećih u Bosni i Hercegovini.

U ovih nešto više od dvije godine, mnogo stvari u općini Tešanj se promijenilo. Počevši od prilike za zaposlenje.

“Mnogo je pojedinačnih projekata na kojima smo radili i koji su u određenom obimu realizirani. Ono što me posebno raduje jeste da je u ove dvije godine otvoreno novih 1400 radnih mjesta, tj. 15 posto više u odnosu na period koji je prethodio mom mandatu, da je povećan broj poslovnih subjekata, da je rastao izvoz, da smo nastavili trend pozitivnog razvoja i uspjeha.

Osim ekonomskih indikatora uspjeli smo realizirati neke značajnije projekte u području infrastrukture (vodne, putne, poslovne), pri tome koristeći raspoložive izvore međunarodnih institucija.

Završeni su radovi na novom objektu biblioteke (prvom takvom u posljednjih 20 godina u BiH), gradi se objekt za dnevni boravak za djecu s posebnim potrebama. A uskoro bi trebala početi i gradnja novog sistema odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda, procijenjene vrijednosti 24 miliona KM. 

Radimo na uspostavi elektronskog adresnog registra, harmonizaciji/ ujednačavanju podataka katastra u gruntovnice, uspostavi BFC (bussines friendly certificate) i mnogo drugih pojedinačnih projekata.

Ukratko, nastavili smo put razvoja naše općine u gotovo svim područjima života, ostvarujući našu viziju da postanemo mjesto ugodnog življenja i općina koja je važan ekonomski faktor u BiH i šire, da budemo partner za budućnost.

Vjerujem da smo na dobrom putu da ostvarimo svoju viziju”, otkriva na načelnik Huskić.

“U fazi smo privođenja kraju projekta izgradnje gradske biblioteke. Osim toga, u planu je završetak gradnje objekta za Dnevni boravak djece s posebnim potrebama. U toku su radovi na gradskom hotelu. Očekujemo početak radova na velikom projektu izgradnje kanalizacione mreže koja trajno rješava ovo pitanje prvi put u općini Tešanj.

Nastavit ćemo uređivati poslovne zone i podržavati investiranje radi otvaranja novih radnih mjesta. I, na koncu, planiramo realizirati projekt javno-privatnog partnerstva koji je ekonomsko-ekološke naravi.

Naime, želimo putem javno-privatnog partnerstva ostvariti investiciju i značajnom proširenju i zanavljanju sistema centralnog grijanja. Osim tehnološkog ili nekog drugog izazova, želimo uspostavom partnerstva između javnog sektora, koji već ima dio infrastrukture, i privatnog sektora koji posjeduje kapital i stručnost rješavati dio naših potreba za budućnost, na jedan ekološki prihvatljiv način”, tvrdi naš sagovornik.

Koji su to akutni problemi koji postoje u ovoj općini?

“Problema u funkcioniranju općinske administracije, hvala Bogu nema. Zajedno s građanima, poslodavcima, javnim poduzećima, nevladinim organizacijama i svim zainteresiranim, uspješno razvijamo općinu Tešanj.

Međutim, naš ‘problem’ je što možemo mnogo brže i bolje, ali to ne zavisi dobrim dijelom od nas. U našoj viziji razvoja mi vidimo nekoliko stanovitih problema o kojima ćemo u periodu koji je pred nama više govoriti, a tiču se položaja lokalne zajednice unutar cjelokupnog sistema, unutar povrata prihoda i nekih nelogičnosti koje ukupno uređenje i njegova složenost nameću svima nama i na taj način nas koče u našem bržem razvoju”, vjeruje načelnik Općine Tešanj.

Nažalost, BiH ima najveću stopu nezaposlenosti mladih u Evropi budući da 59 posto aktivnog stanovništva  od 15. do 24. godine nema zaposlenje, i nalazi se na drugom mjestu zemalja u Evropi po broju nezaposlenih osoba (ukupno 28 posto radne snage nema posao).

“Podatke o broju nezaposlenih redovno pratimo informirajući se o trendovima. U prošloj godini smo imali smanjenje broja nezaposlenih za oko 2,4 posto, i trenutno smo općina s najnižim procentom nezaposlenih u Zeničko-dobojskom kantonu.

Očekujemo da se ovaj trend smanjenja broja nezaposlenih nastavi i u 2015. godini. U Tešnju smo pokazali da znamo i hoćemo raditi na povećanju zaposlenosti, a riječ je o cijelom spektru mjera i aktivnosti koje grade i unapređuju poslovni ambijent, od efikasnosti administracije, odsustva korupcije, uređene poslovne infrastrukture, poboljšanja kvaliteta radne snage, pa do različitih modela podrške poslovanju u obliku subvencija ili podsticaja.

Za mnoge od ovih stvari dobili smo vrlo značajna međunarodna i domaća priznanja. Sve ovo nas ohrabruje u našem daljem radu. Ipak, problem nezaposlenosti se mora posmatrati u jednom ekonomskom prostoru. Mi jesmo kao općina, pokazali da se dosta toga može pozitivnog pokrenuti u rješavanju ovog trenutno najvećeg problema u našem društvu, ipak, glavne poluge i mehanizmi za smanjenje nezaposlenosti su na višim instancama vlasti. Znam samo da jedino zajedno možemo djelovati, posvetimo li se istinski, ljudski i iskreno rješavanju ovog problema. Nema napretka, društvene sreće i blagostanja bez zadovoljstva i sreće svih”, kaže Huskić.

Koncept razvoja općine Tešanj je “u mladima, njihovom obrazovanju, njihovim prilikama da pokrenu vlastiti biznis vidi zapravo investiciju za budućnost”, govori načelnik te dodaje:

“U ovom mandatu u ime Općine sam potpisao 1100 ugovora za stipendiranje studenata! Nisam siguran ima li takvih primjera u BiH. U posljednjih šest godina na ovaj način u mlade smo investirali oko dva miliona KM.

Razvili smo poseban način podrške mladima da pokrenu vlastiti biznis. Na taj način mladi su registrirali 24 poslovna subjekta i zaposlili 46 osoba. Ovaj naš mehanizam podrške mladima Institut za mlade KULT, pretvorio je u Vodič za druge općine.

Naš projekt, postupak rada, obrasci, pretvoreni su u model koji mogu slijediti druge institucije. U prethodne dvije godine smo organizirali Sajam srednjih škola i fakulteta, želeći da i na taj način pomognemo mladima i njihovim roditeljima da donose najbolje odluke za svoju i budućnost naše općine.

Naravno, podržavali smo rad udruženja građana, rad Omladinske banke, sva školska i druga takmičenja. Podržavali smo i projekat sa udruženjem Eko mladi, u kojem su mladi putem škola sakupljali PET ambalažu, a Općina ih osim otkupne cijene finansijski pomagala subvencijama za svaku otkupljenu tonu PET ambalaže. Ovo je, koliko znam, jedinstven primjer u BiH.” zaključuje načelnik Općine Tešanj Suad Huskić.

The post Suad Huskić: U čemu je tajna Tešnja appeared first on Tešanj.

Opširnije na: Tesanj.eu

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *