VLADA USVOJILA INFORMACIJU O KONCESIJAMA NA VODAMA ZA 2014.GODINU

VLADA USVOJILA INFORMACIJU O KONCESIJAMA NA VODAMA ZA 2014.GODINU

Na 15. Sjednici Vlade Zeničko-dobojskog kantona održanoj dana 25.06.2015. godine, Vlada Kantona usvojila je po prijedlogu Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Informaciju o koncesijama na vodama za 2014. godinu, a koja je upućena u dalju Skupštinsku proceduru.

Informacija sadrži podatke o dodijeljenim koncesijama za eksploataciju mineralne/prirodne vode radi flaširanja i koncesijama za izgradnju malih hidroelektrana (MHE) na području Zeničko-dobojskog kantona.

Od donošenja Zakona o koncesijam Zeničko-dobojskog kantona aktivnosti na dodjeli koncesija vođene su uglavnom na osnovu samoinicijativnih ponuda/zahtjeva, a odnosile su se na dodjelu koncesija za eksploataciju mineralne/prirodne vode radi flaširanja i izgradnju hidroelektrana za proizvodnju električne energije za postrojenja locirana na površinskim vodama II kategorije, snage do 5 MW.

Do kraja 2014. godine dodijeljeno je 8 koncesija za eksploataciju vode radi flaširanja koncesionarima sa područja općina: Tešanj (6), Maglaj (1) i Olova (1). Koncesije su date na period od 30 godina.

U istom periodu do kraja 2014. godine dodijeljeno je 12 koncesije za izgradnju malih hidroelektrana i to: na području Općine Zavidovići – 4, Grada Zenice – 4, Općine Vareš – 1 i Općine Kakanj – 3. Do sada su izgrađene i puštene u pogon tri male hidroelektrane: MHE „Bisrtičak“ i MHE „Čajdraš“ na području Grada Zenica i MHE „Čardak“ na području općine Zavidovići, dok su za ostale utvrđeni rokovi za puštanje u probni rad do kraja tekuće godine ili 3 mjeseca nakon izdavanja odobrenja za upotrebu.

Trenutno se na osnovu samoinicijativnih ponuda vodi jedan postupak za dodjelu koncesije za eksploataciju vode radi flaširanja i jedan postupak za eksploataciju termo-mineralne vode, kao i četiri postupka za dodjelu koncesije za izgradnju malih hidroelektrana.

Opširnije na zdk.ba.

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *