Potpisan ugovor o osnivanju preduzeća „Mofas”

famosISTOČNO SARAJEVO, U Istočnom Sarajevu danas je potpisan ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća „Mofas“ između fabrike „Famos“ i strateških partnera iz Njemačke i Tešnja, u prisustvu ministra industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petra Đokića.

Ugovor su potpisali predsjednik Nadzornog odbora preduzeća „Famos“ Istočno Sarajevo Mirko Dobrnjac, vlasnik i direktor firme „In tajm“ iz Tešnja Šefik Husaković i direktor njemačke kompanije „Paul Berhart“ iz Hamburga Dirk Ote.

Đokić je nakon potpisivanja izrazio zadovoljstvo što je „Famos“ Istočno Sarajevo postigao dogovor sa strateškim partnerom, usaglasio sva važna pitanja i ušao u postupak vlasničke transformacije osnivanja zajedničkog preduzeća koje će pod nazivom „Mofas“ djelovati na istoj lokaciji.

Prema njegovim riječima, u novom preduzeću biće organizovana proizvodnja radilica, bregastih osovina, glava i blokova motora, te klipnjača.

„Na ovaj način je Vlada Republike Srpske, donoseći adekvatne odluke, pružila podršku organizacionom i finansijskom restrukturisanju `Famosa` i dala doprins da se pregovori koji traju nekoliko mjeseci uspješno okončaju potpisivanjem sporazuma“, rekao je Đokić.

On je naglasio da bi alternativa, da nije pronađen strateški partner iz Njemačke, bila vrlo sumorna za „Famos“ jer bi u tom slučaju preduzeće moralo ići u stečaj, zbog čega je Vlada Srpske morala pokazati hrabrost da donese ključne odluke koje su išle u pravcu da se održi proizvodnja motora i motornih dijelova, te sklopova za motore.

„Osnovano je novo društvo u kome će 49 odsto vlasništva imati `Famos`, a 51 odsto partneri. Važno je istaći da je riječ o pouzdanom njemačkom partneru, vodećem u ovoj oblasti u svijetu“, rekao je Đokić.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske naglasio je da će u „Mofasu“ raditi 96 radnika koji su do sada radili u „Famosu“, a da je strateški partner najavio da će ulagati u razvoj novog privrednog društva.

„Nama je veoma bitno da niko od radnika `Famosa` neće biti `grubo izbačen na ulicu` na način da će ostati bez svojih prava. Svim radnicima će biti povezan radni staž za period koji su radili u `Famosu` i biće isplaćene otpremnine u skladu sa Zakonom o radu“, rekao je Đokić.

On je dodao da će Vlada Srpske na sličan način pristupiti pronalaženju strateških partnera i za druga preduzeća kako bi sačuvala imovinu i primarnu djelatnost kojom se bave, na lokacijama gdje se nalaze.

Đokić je naveo da su u toku pregovori sa potencijalnim strateškim partnerima iz Italije za fabriku prečistača Rogatica, kao i za rješavanje statusa preduzeća „Nova Romanija“ iz sektora drvne industrije.

Direktor kompanije „In tajm“ Šefik Husaković istakao je da je njemački partner respektabilan, te da firma „Mofas“ već ima mogućnost da potpiše ugovore, što će značiti nastavak prozvodnje u Istočnom Sarajevu.

Direktor firme iz Hamburga Dirk Ote izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da će već do kraja jula početi isporuka dijelova za motore u vrijednosti od oko 150.000 evra iz firme „Mofas“ u Istočnom Sarajevu za Njemačku.

Predstavnik Sindikta „Famosa“ Zoran Lazarević rekao je da je učinjeno sve da bi se zaštitila prava 226 radnika ovog preduzeća.

„Trenutno imamo 226 radnika, od toga imamo šest radnika koji su stekli uslove da idu u penziju u ovoj godini. Radnici su teško podnijeli prestrukturisanje preduzeća, iako smo maksimalno pokušali zaštititi njihova prava i uradili smo koliko smo mogli“, naveo je Lazarević.

(Srna / capital.ba)

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *