Gosti iz Gradiške posjetili Mješovitu srednju školu Tešanj

Saradnja između institucija i prenošenje primjera dobre prakse

JU Mješovita srednja škola, Tešanj  je dana 06.08.2015. godine ugostila predstavnike iz sektora  obrazovanja, razvoja i privrede Opštine Gradiška. Tema sastanka je bila „Saradnja između institucija i prenošenje primjera dobre prakse“. Moderator sastanka je bio direktor Mješovite srednje škole, Tešanj,  Muharem Saračević, prof.

Sastanku su prisustvovali predstavnici USAID Sida Gold projekta: Amir Sarajlić i Željka Knežević,  Načelnik za privredu i poljoprivredu Gradiške Ljubinko Čakalj, Odjeljenje za razvoj Gradiške Dejan Šinik, Šef razvojnog odjeljenja Gradiške Brankica Brkić, direktor JU Tehničke škole Gradiška Vlado Tomić, profesor Srđan Đukanović, te direktor  firme „Medena-Commerce“ Tešanj Fikret Irejz, predstavnik Savjetodavnog vijeća Škole Esmir Kotorić i predsjednik Udruženje privrednika Općine Tešanj Senad Brka. Na sastanku su obrađene  sljedeće teme:

  • „Razvoj škole u skladu sa zahtjevima i potrebama tržišta rada“, Muharem Saračević
  • „Razvoj i dizajniranje programa obuke za tržište rada“, Damir Kadribašić,
  • Predstavljanje CAD-CAM tehnologija, Sakib Džinalić
  • Savjetodavno vijeće škole, Esmir Kotorić
  • „Mehatronika kao perspektiva budućeg razvoja“ i 3D printer, Mujo Zeničanin.

U uvodnom izlaganju Muharem Saračević je naglasio da se škola mora razvijati u skladu sa potrebama lokalnog tržišta rada uz saradnju sa privrednim sektorom. Da bi to bilo moguće, potrebno je formiranje Savjetodavnog vijeća škole, koje bi bilo veza između privrede i škole.Rezultat te saradnje bi bila bolja upisna politika,praćenje novih tehnologija i sl.

Damir Kadribašić je objasnio kako bi trebali izgledati programi obuke za tržište rada uz modularnu metodologiju za neformalno obrazovanje,te je naglasio  da je za izradu istih potrebno učešće  stručnog kadra iz privrede.

Mujo Zeničanin je izdvojio mehatroniku kao perspektivu budućeg razvoja i prisutne je upoznao sa minimalnim tehničkim potrebama za razvoj mehatroničkog zanimanja. Pored tehničkih potreba, jako je značajno i ulaganje u ljudski resurs za zanimanje Tehničar za mehatroniku.

Poslije prezentacija, održana je diskusija gdje su svi učesnici dali svoje mišljenje o trenutnom stanju u oblasti obrazovanja,razvoja  i privrede na lokalnom tržištu rada i predložili mjere kako unaprijediti međusobnu suradnju u ovim sektorima.

Nakon diskusije uslijedilo je potpisivanje sporazuma o saradnji između JU Mješovite srednja škole, Tešanj i JU Tehničke škole Gradiška.

Moramo naglasiti da je ovo još jedan u nizu pokazatelja odlične saradnje Mješovite srednje škole Tešanj sa lokalnom zajednicom, međunarodnim organizacijama i drugim partnerima iz oblasti obrazovanja.

 

Foto sekcija:

Salih Šabanović

Opširnije: msst.edu.ba

O Mjesovita srednja stru?na škola Tešanj

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *