DODJELE NAGRADA ZA MARLJIVE ČITATELJE NAŠE BIBLIOTEKE

12119110_10204781310468334_1945156424332581243_n

Već četvrtu godinu za redom, u prostorijama školske biblioteke Gimnazije ”Musa Ćazim Ćatić”, svečano je izvršena dodjela nagrada za učenike koji su pročitali najviše knjiga u školskoj 2014/15. godini. Nagrade su uručivane od strane profesorice Mirzete Ajanović, rukovodioca Bibliotekarske sekcije. Između ostalog, dodijeljene su knjige koje su napisali naši učenici Merima Ahmić i Narcis Halilović. Dodjelu su svojim dolaskom uveličali direktorica škole, pedagogica, profesori te članovi Novinarske sekcije. Nagrađeni su:

– Halilović Saća (37 pročitanih knjiga),

– Adna Ibrahimović (33 pročitane knjige),

-Sumedina Đogić (33 pročitane knjige) i

–Almina Mujezinović (28 pročitanih knjiga).

 

Članovi Novinarske sekcije su, poslije podjele nagrada, uradili intervju sa prof. Mirzetom Ajanović.

U: Dobar dan profesorice! Vi, zajedno sa profesoricom Besimom vodite Bibliotekarsku sekciju i zajedno sa učenicima rangirate učenike po broju pročitanih knjiga. Možete li nam detaljnije objasniti kako to radite?

Prof: Tradicionalno, na početku učenici Bibliotekarske sekcije naprave rang listu. Prvo po razredima, onda po odjeljenjima te na kraju lični rang, tj. koliko je koji učenik pročitao knjiga u toku školske godine. Ova dodjela nagrada je postala tradicija, jer je već četvrta godina da se obilježava, i naša škola je jedna od rijetkih koja održava ovu dodjelu.

U: Očito je da su naši učenici bili vrijedni i pročitali mnogo knjiga. Koliko je učenika već upisano i koliko knjiga im je dostupno?

Prof: Korisnici naše biblioteke su učenici i profesori naše škole. Važno je napomenuti da se u ovih mjesec dana upisalo već 82% učenika tj. od ukupno 345 učenika upisalo ih se 283. U našoj biblioteci ima 12 500 bibliotekarskih jedinica u koje spadaju stručne knjige, lektire, knjige za razonodu koje su najpopularnije itd. Puno se knjiga čita  te je već zabilježeno 5 055 posjeta.

U: Po čemu se naša biblioteka još ističe?

Prof: Naša biblioteka ima elektronski katalog gdje su upisane knjige po naslovu. Trenutno, biblioteka broji 4 340 različitih naslova. Naša biblioteka sadrži i čitaonicu slobodnog pristupa  te je većina knjiga dostupna učenicima. Naša biblioteka je jedna od najvećih u kantonu i radi cijelo radno vrijeme koje je označeno na vratima biblioteke.

U: Hvala Vam najljepša za ovaj intervju!



 



 



 



 



 



 



 

 

Opširnije: mcc.edu.ba

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *