SRETNA NAM GODIŠNJICA!

Nije neka okrugla ali eto – šesta je pa je red i podsjeti se kako to sve krenu. Prije ravno 6 godina, u Općini Tešanj potpisan je ugovor između:

  • EKO MLADI JABLANICA/TEŠANJ
  • OMORIKA RUDANKA/DOBOJ
  • OPĆINA TEŠANJ I 12 ŠKOLA SA OPĆINE.

Izvor: http://www.ekoakcija.com/content/cudo-iz-tesnja

I ja među njima kao idejni tvorac projekta, ne akcije!

Znate sada: riječ je o 6 godina akcije skupljanja PET ambalaže! Pa čestitam nam svima.

A bilo je svega i svačega od onog: svaka čast do ma to je bezveze!

Bilo je onih i sada ih ima da u kante za PET bacaju komunalni otpad. Zašto, boga pitaj, znaju oni sami najbolje. Takvima su svi krivi samo nisu oni.

A mic po mic mi skupismo blizu 3 miliona flaša ili oko 150 tona ovog materijala jer ne mogu reći otpada kada je naplaćeno oko cca 100 000.00KM.

Želim da svima u akciji čestitam, da ne nabrajam jer nabrajanje je toliko opasno da onda ovu čestitku neko može protumačiti kao provokaciju, zato neću.

Tešanj kada se pomene poslije kako nas zovu privrednim čudom, odmah ide i „aha, to je ono što djeca po školama skupljaju..“ DA, DA.. i obezbjede sebi i udžbenike, i krede i kajdanke i ekskurzije i strunjače…

Tešanj je među najčišićim gradovima ako ne i najčišći u BiH, a može ono još kudi kamo bolje. Meni je drago što se svakim danom širi krug uređenja grada, što imamo toliko sada zelenih otoka, što evo možda od januara u Konzumu u Kraševu ćemo moći (tako su mi obećali) odnijeti baterije da ne moram više nositi u Hrvatsku kada idem….

Dakle raja – počnite da skupljate i baterije jer ćemo ih moći odnijeti i zbrinuti. Opasne su a tako male, u njima nema čega nema od Zn preko Cd do Pb – sve što je čovjek izmislio u tako malo nešto „uturio“, da se trujemo i da trujemo… Ne bacajte, sad će to.

I kroz ovih 6 godina bilo je i pitanja: Kako je u Hrvatskoj? E, sada i mene već zabrinjava, mjenjaju se ovi ministri okoliša i turizma, malo malo neka koalicija izbaci neko novo ime, ali nijedan ni Kantonalni ni Federalni da se sjeti da predloži da se krene kao u Hrvatskoj. Makar da predloži, ali boga pitaj koga predlože u ta Ministarstva, možda su tu tek da se broje. Jer ne može me niko ubjediti da rade išta po ovome pitanju, 6 godina i niko da se sjeti da predloži makar nacrt predzakona ili kako li već oni nas bombarduju tim izrazima.

A poplave biše i odniješe… I za godinu na istim mjestima, u istim uvalama rijeke Bosne flaše, najloni… Ništa nas nije naučila ona strašna poplava, ništa. Sem što sam ja lično pisao o tim Janama i Ćanama, e ovdje ne pravim izuzetak – (po)kupim od glagola pokupiti a ne kupiti i te flaše, jest da mi je krivo kada nađem svojom trasom Tešanj – Dolac – Kotlanice, više Jana no Zeme ili Princessa, Oaze.. Ali ih s merakom pokupim i odnesem u kontejner škole.

Dakle želim nam da akcija i dalje traje dok ne izađe Zakon, a kada izađe Zakon e onda će i oni što se smiju po kanalima, jest da će oni to naplatiti, ali ovo što se desi onima što to rade dobrovoljno – ne može niko platiti. Taj osjećaj da nešto nije otišlo u rijeku ili završilo na deponiji – NEPROCJENJIVO! Poslije imate odličan Belifov tečni sapun i veoma efikasno operete ruke! Nije reklama ali se uklapa u kupujmo domaće!

Pričaće neko nekad za 200 godina da je Tešanj i u ovome prednjačio, i govoriće se: hej u ona doba oni su mimo zakona skupljali i čistili… Spominjaće nas po dobru, sigurno!

Živjeli pa makar i na aparatima!

U PRIRODI NEMA NI NAGRADA NI KAZNI, IMAJU SAMO POSLJEDICE!!!!!!!!!!!! (neka se ne ljuti bivši načelnik, ovo sam „maznuo“ sa jednog njegovog letka!)

Šefket Turalić

2015-12-04

O Sefket Turalic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *