Na Istoku Zapad

Polazeći od postavke da pojam Zapad ne označava samo geografski prostor, već i prostor u kome se nalazi skup uređenih država koje imaju visok stepen socijalnog, ekonomskog i političkog razvoja. Upravo ta i takva recepcija Zapada prisutna je u očima onih koji pripadaju ili ne pripadaju tom omeđenom prostoru. To je glavni razlog zašto oni koji ne pripadaju Zapadu nastoje se dokopati Zapada i time živjeti u uređenom društveno – političkom sistemu ili zajednici. Živjeti u tom i takvom sistemu koji se još naziva Europska unija znači živjeti u vremenu i prostoru sa mnogo reda i poretka, gdje se poštuju zakoni, gdje je država uređena i manje-više “misli” o svim svojim građanima.

Boraveći ovih dana na Istoku-Turskoj. Čovjek ne može biti, a da ne primjeti stepen razvoja i trendove koji su prisutni u društveno – političkoj zajednici Turske. Prije svega, vidljivo je iznutra, ali i izvana da je to demokratsko društvo sa visokim stepenom demokratije, gdje se narod svake četiri godine izjašnjava o tome kome da dadne vlast na upravljanje. Dakle, Turska se u ovom pogledu može porediti sa svim Zapadnim društvima i ni najmanje ne zaostaje za njima, dok se ne može poistovjećivati ni sa jednom Blisko – istočnom državom tipa Egipat i dr. gdje su diktatori tipa Sisi i ostali.

Osim toga, Turska je visoko uređeno društvo i država i to se očituje na svakom koraku. Vidno izvana, a posebno iznutra riječ je o društvu koje posljednjih godina bilježi progresivan razvoj ekonomije. Od ranije je poznat rast BDP, otplata duga MMF no, to sada nije fokus ovog osvrta, ali jeste intencija da se proanalizira kvalitet života kod Turaka. Poznata je činjenica da Turska prostorno pripada velikim državama i da se prostire na dva kontinenta. Upravo tu činjenicu Turci su iskoristili na način da sve prirodne resurse kojima raspolažu koriste na kvalitetan način. Iz morskih dubina love plodove, sa obradivih, prostranih polja proizvode zdravu hranu. Uzgajaju mandarine, narandže, banane… ali i paradajz koji četiri puta godišnje uspijeva, za razliku od Bosne gdje se samo jednom vrši sijanje i berba.

Turci ne samo da su čestit narod, nego su i odgovorni i precizni. Primjera radi brzi voz iz Ankare do Istanbula nije kasnijo ni minute kako u polasku tako i u dolasku, a inače razvija brzinu do 265 km/h. Tačnost se manifestuje i u brojnim drugim prilikama npr. avioni ne kasne, nema zastoja u saobraćaju, poštuju se protokoli…

Mnoge institucije dostigle su najveći stepen razvoja koji poznaje naša civilizacija. Savremena tehnologija je u maksimalnim oblicima zastupljena u svakodnevnom životu i radu. U neke institucije se ulazi pomoću otiska prsta, što je trebalo biti digitalizovano, digitalizovano je, što je trebalo automatizovati, automatizovano je itd. Samo Osmanski arhiv se prostire na 122.000 m2. U njemu je ukupno 90.000.000 dokumenata i oko 35000 svezaka. Riječ je o objektu nove gradnje kome ni atomski udar ne može naštetiti. Tako recimo Nacionalna biblioteka Turske smještena je u prostor od 39.000 m2 i posjeduje knjižni fond veći od 3.000.000 bibliotečkih jedinica. Treba reći da i knjige imaju svoju bolnicu u okviru jedne institucije!

Profesionalizam je glavna odrednica službenog osoblja. U svim institucijama vlada red, rad i poredak. Na jednom od univerziteta postoji odsjek za učenje turskog jezika. Taj Fakultet pohađaju studenti iz 100 država svijeta. Odnos Turaka prema valuti-liri i sama vrijednost lire u kupoprodaji je jedan od indikatora da je Turska stabilna i stamena. Tako plaćanje u maloprodaji je isključivo u domaćoj valuti, dok su rijetki oni koji primaju euro. Euro i ostale valute završavaju u mjenjačnicama.

Turska je metropola gdje je teško pobrojati koliko je stranih državljana prisutno i koliko se jezika govori. Ili su turisti ili studenti, ili poslovni ljudi. Tu se čuva historija 40 država i ono što je posebno važno, nikom nije tijesno i svi imaju slobodu.

U milionskim gradovima kao što su Ankara i Istanbul saobraćaj na pet traka se nesmetano odvija, bez ikakvih zastoja. U nekoliko dana boravka i brojnih putovanja samo jedan saobraćajni udes sa lakšim ozljedama i nema zastoja. Mnogo je veći broj udesa i nesreća u jednoj Bosni, Hrvatskoj, Srbiji koje su neuporedivo, drastično manje države.

Mnogo je primjera koji ilustruju da je tursko društvo moderno, savremeno i uređeno a samo neki su ovlaš spomenuti. Ovim tekstom se željelo potvrditi da je Turska u odnosu na ukupan oblik života u svim segmentima gotovo pa potpuno na istom stepenu razvoju kao i Zapad. Neće se pogriješiti ako se kaže da je na Istoku Zapad, odnosno da je Turska Zapad ili kako su neki Tursku proglasili evropski Japan.

Sve u svemu od Turaka se može mnogo toga naučiti isto kao i od Nijemaca. I osnovna namjera ovog pisanje jeste upravo poticaj da se i mi u Bosni i Hercegovini, Bošnjaci i svi njeni narodi drznu i pokrenu kako bi došli do zelene grane. Jer Turska prije samo deset godina nije isto što i Turska danas. Dakle, ništa se samo i slučajno nije desilo, dok je Turski bum, rezultat nastao kao plod nastojanja i rada! Osim toga, važna je i druga poruka koja glasi da Turska definitivno više nije bolesnik s Bosfora!

Mr. Sc. Esmir Bašić

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *