Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

Večer sjećanja na Omera Pobrića

U Centru za kulturu i obrazovanje Tešanj, sinoć je održana manifestacija “Večer sjećanja na Omera Pobrića” na kojoj je učestvovalo desetak izvođača čuvara sevdalinke u Bosni i Hercegovini.

Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

Učesnici pete po redu manifestacije “Večer sjećanja na Omera Pobrića” surađivali su sa ovim velikim izvođačem kojem je 10. decembra ove godine posthumno dodijeljeno najveće priznanje Općine Tešanj – Plaketa za doprinos razvoju i promociji lokalne zajednice.

Manifestaciju koja je prepunoj sali građana Tešnja poklonila nešto više od dva sata izvorne sevdaline, otvorio je jedan od najboljih poznavalaca muzičke scene u BiH i regionu Enver Šadinlija.

Sve prisutne u Centru za kulturu i obrazovanje u Tešnju izvedbom sevdalinki počastili su: Hasiba Agić, Nusreta Kobić, Esad Kovačević, Džavid Pamuković, Slobodan Lalić, Hamid Ragipović Besko, Hasna Kašmo, Azra Husarkić i Zanin Berbić. Sve izvođače pratio je orkestar Damira Galijaševića.

Idejni začetnik i glavni organizator večerašnjeg događaja Damir Galijašević je kazao kako je ovo jedini događaj kojim se odaje počast nekom izvođaču sevdalinki.

“Ovo je uveliko tradicija jer je Omer Pobrić možda jedini doajen sevdalinke kojeg se ovako prisjećamo već pet godina. To je žalosno, jer ih je dosta koji su to zaslužili. Večeras smo se podsjetili brojnih sevdalinki koje su snimljene u njegovoj produkciji i uz njegov orkestar, jer mnogo hitova je ostalo iza njega, a ne zna se da ih je on napravio. Jedna večer nije dovoljna da odamo počast njegovom liku i djelu, ali s obzirom da je ovo jedini ovakav događaj, mi ćemo se boriti da ovo ide dalje”, kazao je Galijašević te se zahvalio svima koji su dali svoju podršku u realizaciji večerašnjeg događaja.

Načelnik Općine Tešanj Suad Huskić prije samog početka manifestacije je kazao da je Općina Tešanj odlučila Omeru Pobriću posthupno dodijeliti Plaketu jer je promovisao Tešanj onako kako je najbolje znao kroz sevdalinku i čuvanje kulturne tradicije.

“Mladi se moraju suprotstaviti šundu i turbofolku, njegovati istinsku kulturu i vrijednost bh. prostora i ljubav koja je utkana u sevdalinku”, dodao je Huskić.

Nakon događaja upriličeno je druženje, a publika je sevdalinke ispratila velikim aplauzima.

(Izvor: Klix.ba)

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *