Četvrto međunarodno takmičenje Balkan Junior

IMG_20160513_133829

U periodu od 12.05. do 15.05.2016.godine održano je četvrto međunarodno takmičenje Balkan Junior u Valjevu-Srbija, pod sloganom „Putevima prijateljstva“. Domaćim takmičenja je bila Srednja tehnička škola iz Valjeva na čelu sa direktorom Brankom Goloskokovićem. Našu školu su predstavljali učenici Rasim Alkaz i Husejn Omerbašić pod rukovodstvom mentora Muje Zeničanina i direktora JU Mješovite srednje škole, Tešanj Muharema Saračevića. Pored  domaćina Srednje tehničke škole iz Valjeva i Mješovite srednje škole, Tešanj, učešće su uzele i srednje škole iz Labina (Hrvatska), Nikšića (Crna Gora), Istanbula (Turska), Ohrida (Makedonija) i iz Velenja (Slovenija).

IMG_20160513_133829 IMG_20160513_114424 IMG_20160513_112720

Takmičenje se sastojalo iz teoretskog i praktičnog dijela. Na praktičnom dijelu učenici su imali zadatak da projektuju elektropneumatski sistem za dodavanje dijelova, te da napišu program za automatsko upravljanje.

Prvo mjesto u ukupnom skoru zauzela je škola iz Školskog centra Velenje,  Moramo napomenuti da su naši učenici  bili ubjedljivo najbolji iz praktičnog dijela takmičenja na kojem su osvojili maksimalan broj bodova. Razlog tomu je što je bilo primjetno da su učenici samostalno projektovali i napravili kompletan sistem.

Nesebičnu pomoć na ovom prestižnom takmičenju su nam pružili Općina Tešanj, stolar Avdo Alispahić koji je našim učenicima donirao materijal i alat za obradu, i firma „Saračević“ koja nam je donirala materijal za izradu metalnih dijelova.

Naši domaćini iz Valjeva su se zaista potrudili da ovo takmičenje organizuje na vrhunskom nivou. Od prijema do odlaska bili smo obasuti toplinom i srdačnošću direktora i profesora iz Srednje tehničke škole, Valjevo.

 

Naša škola će biti domaćim petog međunarodnog takmičenja Balkan Junior u maju 2017.godine

.

 

Autor

Mujo Zeničanin, prof.

Opširnije: msst.edu.ba

O Mjesovita srednja stru?na škola Tešanj

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *