10 godina „Oslonca“

“Nećete ostvariti dobročinstvo sve dok ne budete davali od onoga što vam je najdraže”!

Ali Imran, 92

 

Malo je onih u Tešnju koji nisu čuli za „Oslonac“, i koji kada kažete oslonac prvo pomisle na nevladino udruženje građana čija misija je društvena odgovornost volontera, izgradnja transparantnog i efikasnog mehanizma pomoći za stambeno zbrinjavanje najugroženijh porodica uz jačanje društvene svijesti o solidarnosti. „OSLONAC“ je definisao viziju kao primjer posvećenosti brige o nemoćnim, a ključne vrijednosti su: humanost, empatija, solidarnost, volonterizam i nesebičnost. I zaista, opća ocjena javnosti nakon deset godina djelovanja je: „OSLONAC“ je primjer dobre prakse djelovanja volontera – građana. Sistem rada je postao prepoznatljiv, a dosljednost i posvećenost proklamovanim opredjeljenjima kroz misiju, viziju i vrijednosti se prevode u svakodnevno djelovanje već deset godina. Rezultat 44 nova objekta za 44 nezbrinute porodice u Tešnju, Tesliću, Maglaju i Žepču. Uz to, i podrška završetku izgradnji ili poboljšanju uslova stanovanja za 24 porodice.

I kako to stalno ponavlja Predsjednik Skupštine NHU „OSLONAC“, Salih ef. Haušić: vi ste „OSLONAC“, vi – članovi i donatori, bez vas ne bi bilo OSLONCA. Tu je i vladin sektor, a u kontinuitetu prisutno učešće Općine Tešanj u projektima na području općine Tešanj. Tu su i izvođači radova: Nedjing, Elez, Hrvić-Gradnja.

A kako je počelo? Osnivačka skupština nevladinog humanitarnog udruženja građana „OSLONAC“ održana je 01. juna 2006. godine u sali Općinskog vijeća Tešanj, na kojoj je grupa građana donijela ocjenu da postoji potreba za osnivanjem jednog udruženja koji bi pomagalo u zbrinjavanju stambeno najugroženijih porodica. Pristupilo se izboru organa, donošenju potrebnih akata i registraciji udruženja OSLONAC.

Za predsjednika Skupštine NHU „OSLONAC“ izabran je Salih ef. Haušić, a za njegovog zamjenika Ajša Brkić, konstituisan je Savjet od sedam članova a za predsjednika Savjeta NHU „OSLONAC“ izabran je Fuad Šišić. Nevladino humanitarno udruženje „OSLONAC“ je u drugoj polovini 2006. godine izvršilo konstituiranje organa, registraciju, otvorilo bankovni račun i donijelo potrebne akte za funkcioniranje Udruženja. Pored Statuta je donesen i Pravilnik o radu Savjeta, te Kriteriji za raspodjelu sredstava Udruženja. Utvrđen je i jedinstven logo udruženja kao prepoznatljiv znak koji asocira na osnovnu djelatnost Udruženja. Udruženje je definiralo i obrazac za podnošenje zahtjeva za pomoć i distribuiralo svim organima mjesnih zajednica.

Cilj udruženja je pomoći onima koji to sami nisu u stanju riješiti: izgraditi krov nad glavom. NHU „OSLONAC“ je veoma specifična organizacija po tome što se nijedna marka ne troši na administraciju – sve što članovi „OSLONCA“ uplate, donatori i vladin sektor troši se na gradnju kuća. Sve ostalo rade  aktivisti i rukovodstvo u ime Milostivog i o svom trošku.

Općina Tešanj je dodjelila „OSLONCU“ prizanja PLAKETA za 2010. godinu. Tom prilikom, Salih ef. Haušić se obratio Općinskom vijeću, Tešanj riječima:

„Poštovani prijatelji, braćo i sestre!

Dobili ste veliko priznanje… Da, baš tako. Dobro ste čuli. Ovo priznanje pripada vama. Oslonac nema ni ofisa ni profesionalca, ali ima vas, a većeg bogatstva od toga nema. Zahvaljujući vama, Oslonac je sagradio sedamnaest kuća najugroženijim porodicama.

Što se tiče nas, aktivista Oslonca, mi ovo priznanje nismo očekivali, nismo ga preželjkivali, niti smo ga tražili. Da ste nas pitali, mi bismo ga dodijelili drugima.

Mi smo već mnogo puta nagrađeni i mnogo puta smo dobili priznanje. Suza radosnica u očima starice i sirotog djeteta, na dan kada im predamo ključeve kuće, vrjednija je od bilo kojeg dragulja. Zadovoljstvo s kojim se vraćamo iz tih porodica, ni zašta ne bismo dali.
Preostao je drugi dio nagrade kome se nadamo. To ne očekujemo na ovom svijetu, jer ono što radimo i ne pripada ovom svijetu. Nikakvu dunjalučku nagradu za sebe ne tražimo. Nagrada za ova djela je tamo, na onom svijetu, a ovdje ne očekujemo ni zahvalnost, niti bilo kakvo priznanje.
Još jednom vam, u svoje ime i u ime aktivista Oslonca, čestitam dvoje:
a) Dan grada Tešnja,

  1. b) i to što ste dobili ovu Plaketu grada Tešnja.“

 

Deset godina rada „OSLONAC“ dočekuje sa 1124 člana i rukovodstvom:

  • Salih ef. Haušić, predsjednik Skupštine,
  • Ajša Brkić, zamjenik predjsednika Skupštine,
  • Husein Alić, predsjednik Savjeta ,
  • Nedžad Unkić, sekretar Savjeta,
  • Adem Husić, član Savjeta,
  • Sabrija Kavazović, član Savjeta,
  • Sejo Roažajac, član Savjeta,
  • Fuad Šišić, član Savjeta.

 

 

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *