ŽKK Tešanj i StreetBall Art Fest


Kao i prošle godine, ŽKK Tešanj se kao jedan od partnera aktivno uključio i u ovogodišnju organizaciju StreetBall Art Fest Jelah.

Izjavu organizatora prenosimo u cjelosti:

”StreetBall Art Fest ima za cilj da okupi sve ljubitelje ulične kulture! Nastojati ćemo da predstavimo i promovišemo sve igre i radosti ulice uz koje smo odrasli! Želimo da približimo običnom čovjeku i prenesemo budućim naraštajima uličnu košarku, ulični nogomet, grafite, muziku i sve vezano za ulicu kao jedan vid umjetnosti i načina života. StreetBall Art Fest će promovisati sport i kulturu kao moderni izraz ulice i potrebu čovjeka da se izrazi na način kako samo njemu dolikuje!
”Streetball Art Fest” će se održati 13. i 14. augusta na sportskom poligonu i dvorištu osnovne škole 1.Mart Jelah pod sloganom:
”Uđi u igru i oboji nebo svojom pobjedničkom bojom!”

”StreetBall Art Fest” će se organizovati pod pokroviteljstvom Fondacije MOZAIK, JOM, MZ Jelah, Opštine Tešanj i ostalih sponzora u sklopu manifestacije ”Jelaško ljeto” i u saradnji sa partnerima turnira Rugby club ”TRK” Tešanj, ŽKK Tešanj , plesnim klubom WINN Tešanj, Antena radio i Eko Forum Jelah.

Jedan od noviteta u sadržaju ovogodišnje manifestacije StreetBall Art Fest osim standardnog muškog streetball turnira će biti ženski streetball turnir, kao i košarkaška, rugby i plesna igraonica i radionica za najmlađe. ŽKK Tešanj će voditi košarkašku radionicu za djecu školskog uzrasta 7-18 godina, dok će rugby club ”TRK” predstaviti najmlađima čari rugby sporta kroz projekat ”Get into rugby” i pokušati ih naučiti osnovama TAG rugby-ja na pijesku i popularnoj 7 – sedmici, najnovijim Olimpijskim sportom.

Takođe nešto novo u ponudi festivala će biti grafiti i mural radionica , hip-hop i street dance radionica za djecu i mlade ljude.

Grafiti i Mural radionica
StreetBall Art Fest će kroz Grafiti i Mural radionicu dati priliku mladim umjetnicima da na temu sporta oslikaju i ukrase teren i restauriraju uništene zidove škole. Na taj način ćemo pokušati i želimo animirati mlade ljude da se aktivnije uključe u sport, kulturu i umjetnost i podstaknemo njihovo razmišljanje i razvoj u pravom smjeru na području BiH.

Hip-Hop i Street dance radionica
Plesni klub WINN Tešanj će organizovati street dance igraonicu za najmlađe. Pored sportskog dijela turnira i borbe za osvajanje titule najboljeg, cijeli turnir prati i muzički sadržaj, koji kroz moderne muzičke pravce ekipama i publici daje jedan vrhunski adrenalin i poseban ugođaj. Igraonica će dati priliku mladim ljudima da se iskažu i pokažu svoje znanje u muzici i plesu. Te na taj način doprinesu atmosferi , a ujedno razviju i svoje iskustvo u prezentaciji sebe kao umjetnika pred publikom.

Proširenjem kategorija i prelaskom u festival samo govori o ozbiljnosti i pristupu koju ova ekipa čini dugi niz godina uz nadljudske napore da doprinese kulturnom i sportskom sadržaju ove sredine. U posljednjih nekoliko godina svjedoci smo problema nedovoljne fizičke i društvene aktivnosti mladih. Razvojem tehnologije i dostupnosti interneta mlađe generacije sve više vremena provode sjedeći za računarima što dovodi do tjelesnih ali i psiholoških problema kao što je društvena asocijalnost ili otuđenost

Uređivanjem poligona postavljanjem klupa, kanti, restauracijom zida i izradom murala OŠ 1.MART dobit ćemo potpuno preuređeno mjesto za druženje mladih i porodica. Ono što izdvaja ovaj festival od ostalih je i briga o djeci s posebnim potrebama. U saradnji sa Centrom za djecu s posebnim potrebama Tešanj koja nemaju park za igru tim StreetBall Art Fest-a je pronašao inovativno rješenje u vidu projekta ”Košarkaško stablo” i osmislio igru koju će predstaviti djeci zajedno s košarkaškim stablom koje ćemo im pokloniti. Djeca centra će time dobiti priliku da svoje slobodne aktivnosti provedu u prirodnom okruženju.

Razvijanjem sportskih navika kod djece i mladih ljudi omogućiti će kako roditeljima tako ujedno i djeci da kroz igru i razne sportske i kulturne sadržaje uvide da bez obzira na etničku skupinu tj. nacionalnu pripadnost da su sva djeca ista i da se trebaju boriti da omoguće djeci što bolju budućnost i uslove za to.”

Informacije o projektu ”StreetBall Art Fest” možete pronaći na facebook fanpage https://www.facebook.com/2JKstreetballart/?ref=bookmarks i oficijelnoj stranici Fiba 3×3 http://www.3x3planet.com/en/event/details/TMZ15MAGEJSZRBIH…
Ujedno vam prezentujemo i video kako je to izgledalo u augustu 2015 koji je snimila ekipa iz Italije
”3on3 Basketball Board” koji su bili naši gosti.
Video možete pogledati na ovom linku:
https://www.facebook.com/2JKstreetballart/videos/1668312146717391/?__mref=message_bubble

StreetBall Art Fest
Project manager
Jasmin Kotorić

freestyle-street-basketball-swish-streetball-539640

 



Izvor: www.zkk-tesanj.com

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *