„Srebrenica, sjećanje na genocid“

sjecanje

Povodom obilježavanja 21. godišnjice genocida u Srebrenici, Muzej Tešanj je priredio izložbu uglednog svjetskog fotografa, Španca  Alfonsa Rodrigueza . Naziv izložbe je „Srebrenica, sjećanje na genocid“, a nastala je kao dio projekta EUROM (Evropska opservatorija sjećanja) koji realizira Fondacija  solidarnosti osnovana pri Univerzitetu u Barseloni.

Osim obilježavanja datuma najvećeg zločina u Evropi poslije Drugog svjetskog rata, EUROM ima zadatak da kod ljudi na Zapadu (naročito mladih) pobudi interes i pažnju za ono što se dešavalo u Bosni i Hercegovini 1992-1995, i naročito za ono šta se desilo u Srebrenici u julu 1995. godine.

Na otvorenju izložbe prisutnima se obratio direktor Muzeja Tešanj, Ernad Prnjavorac, koji je, osim uvodnih napomena o 11. julu, pojasnio zašto je ostvarena saradnja sa ovim autorom, zašto baš ova izložba i projekat EUROM-a. Direktor se zahvalio ljudima iz Fondacije solidarnost i svima koju daju doprinos širenju istine o zločinima u ratu u Bosni i Hercegovini i ,naročito, Srebrenici.

Osim direktora Muzeja, video linkom iz Barselone prisutnima su se kratko obratili i direktor Fondacije solidarnost, gosp. Xavier Lopez Arnabat i autor izložbe, fotograf Alfons Rodriguez.

Izvor: Muzejtesanj.Org

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *