Prijavi nepravilnosti i posmatraj izbore za Koaliciju ”Pod lupom”

Koalicija za slobodne i poštene izbore ”Pod lupom” poziva građane i građanke Bosne i Hercegovine da prijave eventualne izborne nepravilnosti i da se prijave za građanske, nestranačke posmatrače izbornog dana putem besplatne telefonske linije 080 05 05 05.

080 05 05 222

Građanskim, nestranačkim posmatranjem izbora Koalicija ”Pod lupom” želi doprinijeti održavanju slobodnih i poštenih izbora u BiH. Prisustvo nestranačkih posmatrača širom BiH ima za cilj zaštitu integriteta izbornog procesa i glasova drugih birača. Za razliku od stranačkih posmatrača koji izbore posmatraju isključivo za potrebe jednog političkog subjekta, nestranački posmatrači posmatraju kako bi zaštitili ustavom zagarantovana prava svih drugih građana.

Koalicija ”Pod lupom” koju čini šest nevladinih organizacija iz cijele države i ove godine prati cjelokupni izborni period od raspisivanja izbora do potvrđivanja izbornih rezultata, te poziva sve sudionike izbornog procesa na poštivanje Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Prijavu za posmatranje izbora, pored besplatne telefonske linije 080 05 05 05, je moguće izvršiti na web stranici www.podlupom.org putem aplikacije – Budi posmatrač!

Podsjećamo da je Koalicija do sada posmatrala Opšte izbore 2014. godine i prijevremene lokalne izbore u sedam opština. Na navedenim izborima je bilo angažovano 2.730 posmatrača na 1.475 biračkih mjesta. Na Lokalnim izborima 2016. godine biće angažovano 3.000 građanskih, nestranačkih posmatrača širom Bosne i Hercegovine.

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *