Školstvo u tešanjskom kraju 1878-1918.

U petak, 12.08.2016. godine u atriju MIZ Tešanj, u 14h otvorena je izložba Školstvo u tešanjskom kraju 1878-1918. autora Mensure Mujkanović, kustosa u Muzeju Tešanj i Rašida Orlović, sekretara u MIZ Tešanj. Izložba je otvorena povodom obilježavanja 131. godišnjice od osnivanja prve narodne škole u Tešnju. Tim povodom autori izložbe su željeli da upoznaju javnost sa školskim prilikama u tešanjskom kraju iz austrougarskog perioda. Austrougarska vlast je provela reforme u školstvu koje su nastupile prekidom višestoljetnih veza Bosne sa Osmanskim carstvom o čemu svjedoče i dokumenti na izložbi. Izložba je tematski podijeljena na nekoliko cjelina.

Prvi dio izložbe govori o školstvu u današnjoj Bosni i Hercegovini i tešanjskom kraju neposredno pred austrougarsku okupaciju Bosne i Hercegovine. Škole koje su tada postojale nosile su konfesionalna ili nacionalna obilježja. Tako su postojale škole za muslimane, katolike, pravoslavce i Jevreje.

U drugom dijelu izložbe su predstavljeni podaci koji svjedoče o razvoju narodnih osnovnih škola u tešanjskom kraju od 1878. do 1918. godine. Tekstualni prikaz, fotografije, novinski članci, udžbenici, razrednice, glavni imenik iz narodne osnovne škole u Tešnju i drugi dokumenti svjedoče o školskim prilikama u tešanjskom kraju iz tog perioda. Podaci koji su korišteni predstavljaju neobjavljenu izvornu građu iz Arhiva Bosne i Hercegovine kao i objavljenu izvornu građu iz Opće biblioteke Tešanj.

Izvor: Muzejtesanj.Org

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *