IZBORI ZA ROĐAKA, ČETIRI GODINE POSLIJE

haris-sejdic

Prije četiri godine sam napisao jedan tekst pod nazivom “Izbori za rođaka”, i evo nakon 4. godine, prvo čovjek vidi kako vrijeme brzo prolazi, drugo, neki moji rođaci su ušli u Vijeće, i to njih trojica, a ima i onaj jedan što nije ušao u Vijeće, treće, opet novi izbori i oni moji rođaci osim onog jednog se ponovo kandiduju, i ima ih u svim strankama, partijama i savezima.
U ove četiri godine njihovog mandata onaj jedan rođak što je ušao u Vijeće jedno vrijeme me čak nije smio, zbog svoga stranačkog šefa, niti pozdraviti, odnosno selamiti. 
Ali,  hvala Bogu u zadnje vrijeme me selami i opet je na listi, možda i po treći put uđe u Vijeće. Onaj drugi rođak isto ušao u Vijeće i selamio me je često i viđali smo se i sad eto traži i zove da ga podržim, “rođak, kad ćemo piti više tu kafu?“, veli mi neki dan.
Vala eto čim ti ovi izbori prođu, ti si sad u frci, vjerujem da nemaš vremena ni za sebe, a kamoli za mene“-odgovoram mu. “Ama rođak, imam kako nemam, vidiš da imam, kasno će biti poslije izbora, hajd gdje si u petak“, neda se rođo moj, inače još uvijek aktuelni vijećnik.
Onaj treći najdalji rođak od kojeg sam najmanje očekivao pokazao se kao najkorektniji i ponajbolji. Valjda to često tako u životu i ide, od koga se insan i ne nadaš taj te pomogne, taj ispadne najbolji. Onaj što nije prošao nije više ni u politici ni u kakvoj stranci, ali viđamo se redovno.
I šta reći nakon četiri godine? Lično niti sam očekivao niti sam imao nikakve koristi od tih rođaka, niti mi je hvala Bogu trebala, oni su vjerovatno imali jedino korist jer su imali plaćene mjesečene nadoknade ili paušale, ali nisu su osim ovog zadnjeg nešto proslavili, osim naravno urednom šutnjom. Šutili su jer su bili dio vladajućih i kad si vladajući onda uglavmom šutiš i klimaš i odobravaš jer ti je sve ko fol potaman, a i oni sami znaju da nije sve potaman i da ako si već izabran ako ništa pokušaj nešto poboljšati, pokušaj promjeniti, pokušaj popraviti, pokušaj obići birače i mimo izborne kampanje, pokušaj nešto, AKO NIŠTA POKUPAJ NEKAD MISLITI I SVOJOM GLAVOM  ili nemoj se ni petljati tamo gdje ti nije mjesto, ili možda i jest za takve mjesto, ko će ga više znati.
Uglavnom, kampanja u punom jeku, osjećaj je da su svi na nekoj listi, a lista za Općinsko vijeće čini mi se nikad više.
Mjesta u Vijeću je “samo 25”, malo brate kad se pogleda koliko kandidata ima.
Haris Sejdić

O Haris Sejdi?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *