Srednjoškolci „okupirali“ radna mjesta u BiH

asubih-logo

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) je 21. oktobra 2016. godine realizovala svoj prvi Socijalni dan. Preko 520 srednjoškolaca i srednjoškolki iz 26 lokalnih zajednica svoje školske klupe danas su zamijenili volontirajući na radnim mjestima u lokalnim kompanijama.

Sa zadovoljstvom možemo saopštiti da je prvi “ASuBiH Socijalni dan” uspješno završen i da su srednjoškolci dobili svoje prvo radno iskustvo, proveli jedan radni dan u preduzećima i stekli svoje prve radne navike. Imali su priliku raditi kako u privatnim preduzećima, tako i u javnim institucijama i državnim ustanovama. Sva prikupljena novčana sredstva će se usmjeriti u Fond Socijalnog dana, a njima će se finansirati projekti srednjoškolaca u njihovim lokalnim zajednicama.

U projektu je učestvovalo 27 srednjoškolaca iz Tešnja koji su imali priliku raditi u kompanijama: Općina Tešanj (7 radnih mjesta), Nord Star (6 radnih mjesta), Stomatološka ordinacija Mehić dr. Adnan, Silk Trade, Agencija za zaštitu Garda, Caffe slastičarna HD, Saračević, JU Opća biblioteka, Autoškola UNO, SV Energija, Global metal construction i Apoteka Mint-pharm.

Amar Kundalić, član organizacijskog tima, po završetku aktivnosti je istakao: “Projekat je realizovan bez problema, što nam je zaista drago jer smo ove godine uspjeli prvi put da organizujemo naš socijalni dan. Dugo godina postoji ova ideja i napokon smo ove godine pokazali da smo organizacija koja je u stanju organizovati najveće projekte poput ovog. Želimo da se zahvalimo svim srednjoškolcima koji su volontirali u preduzećima, zatim svim pravnim licima koja su nam pružila podršku i ustupila radna mjesta, kao i školama koje su dopustile da srednjoškolci iskoriste ovaj dan da volontiraju i dobiju prvo radno iskustvo. U narednom periodu slijedi otvaranje poziva, dostavljanje projektnih aplikacija i finansijska podrška realizaciji projekata iz Fonda prikupljenih sredstava uspješno realizovanog Socijalnog dana. Nadamo se da ćemo slijedeće godine imati što veći broj radnih mjesta i što više podržanih projekata.”

Kako je ASuBiH već dvije godine pridružena članica SAME-a, evropske mreže nevladinih organizacija koje realizuju Socijalni dan, ideju o organizaciji socijalnog dana ASuBiH je pažljivo pripremao kako bi ista na terenu bila prihvaćena i uspješno realizovana što se po završetku današnjeg dana pokazalo ispravnim, a to je potvrdio i broj zainteresovanih srednjoškolaca koji su uzeli učešće u prvom ASuBiH Socijalnom danu.
Za kraj želimo napomenuti kako je ovo bio prvi ASuBiH Socijalni dan, i ne osporavamo postojanje sličnog koncepta koji u BiH sprovode druga udruženja.

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *