Medžlis IZ: Hutba za 28.10.2016.

01

Neka je hvaljen i slavljen Onaj koji je čovjeka peru poučio. Najljepši blagoslovi i najpotpuniji salami, donosiocu radosnih vijesti Muhammedu, njegovoj časnoj porodici, vrlim ashabima i svima koji su se za islam kao životni put opredijelili.

Cijenjena braćo!

Imamo li na umu progresivni stav islama o nauci, pravo je čudo kako su se muslimani svijeta, u zadnjih nekoliko stoljeća, oglušili o početni kur'anski imperativ uči. Možda u ovome treba tražiti osnovne razloge njihove sveopće zaostalosti, decenijske eksploatiranosti i nemogućnosti snalaženja u savremenim tokovima života. Vjerujući u Allaha, dž.š., snagom nauke, trebalo bi da muslimani sebi potčine sredstva rada i privređivanja na zemlji i tako, ne samo sebi već i ostalim ljudima, osiguraju sreću i blagostanje. Takvim pristupom islam bi, kao posljednja božanska objava, našao svoju istinsku primjenu na zemlji, postavši atraktivan za ostvarenje i dunjalučkih i ahiretskih ambicija svakog pojedinca i zajednice. Stoga, uz prvi poslani ajet ikre ne iznenađuje toliki broj ajeta o važnosti korisnog znanja uopće, a i Poslanikovih hadisa kao potvrda i objašnjenja svemu tome. Vjerovjesnik, s.a.v.s., potičući nas na sretan život i na ovom i na buduće svijetu rekao je:

لِكُلَّ شَيْيءٍ طَرِيقٌ  وَطَرِيقُ الْجَنَّةِ الْعِلْمُ.

 “Svemu se prilazi određenim putem, a put do Dženneta je – nauka.”[1]

اغْدُ عَالِمًا أَوْ مُتَعَلِّمًا أَوْ مُسْتَمِعًا وَلَا تَكُنِ الرَّابِعَ فَتَهْلِكَ.

 “Budi učen ili onaj koji se obrazuje. Slušaj učene i ne budi nešto mimo toga pa da propadneš.”[2]

 

Ignorisanje obrazovanja vodi bijedi i poniženju

Po nekima, Uzvišeni će radije oprostiti griješenje nego neznanje. Dva su najveća neprijatelja islama: onaj koji ga želi indoktrinirati i onaj koji ga ne poznaje. Stoga je nezamislivo da muslimani, nakon jasnog islamskog određenja naspram nauke i blistavih kulturno-civilizacijskih dostignuća u prvih nekoliko stoljeća islama, budu u tako bijednom položaju. Ako bismo pokušali tražiti odgovor, jedan od ključnih razloga bio bi, zbog svjesnog ili nesvjesnog ignorisanja nauke. U historijskom razdoblju kada su muslimani na dostojan način poštivali i vrednovali nauku i učenjake, dostigli su svoj zenit. Kada su se oglušili o prve kur'anske zapovijedi, bili su osuđeni na stagnaciju koja ih je dovela na razinu bijede i poniženja. Zapravo, oni su se oglušili o sunnetullah, Allahovu zakonitost na zemlji, a to je, da će oni koji budu najviše ulagali u Allahovo ikre’ to jeste nauku, biti dominantni  nad ostalima u svakom pogledu. Preneseno na današnje prilike, najmoćniji i najcivilizovaniji su oni koji najviše ulažu u nauku. Ako se upitamo ko šalje u svemir kosmičke letjelice, proizvodi najbolje avione i automobile, primjenjuje najsavremeniju tehnologiju u medicini i svim granama privrede, lahko ćemo prepoznati da su to zapadne zemlje, koje ulažu enormne svote novaca i angažuje učenjake iz cijelog svijeta kako bi radili na unapređenju njihovih tehnologija i općeg blagostanja i napretka. To je ono što im priskrbljuje moć i zbog čega su nezaobilazni faktor u odlučivanju o svim bitnim pitanjima svjetske politike i ljudskog djelovanja uopće.

Iako su muslimani ummet knjige, ipak, prema nekim statistikama, veliki procenat muslimanskih naroda su nepismeni. Statiska potvrđuje i to, da se univerziteti iz muslimanskih zemalja na svjetskoj rang listi univerziteta, pojavljuju teka nakon tristotog mjesta.  Pitamo se šta oni kao takvi mogu ponuditi svijetu i kako mogu biti ravnopravni takmaci sa ostalima, na naučno-tehničkom, političkom, vojnom, ekonomskom i drugim planovima. Islam nema perspektivu sa primitivnim i zaostalim muslimanima niti će tako postati respektabilan faktor na planu svjetskih dešavanja.

Samo potpuna svijest o ulozi nauke i istinska želja da se ovlada njenim tajnama, s vjerom u jedinog Allaha, može izvesti muslimane na selamet. Za nas Bošnjake, evropske muslimane, to je od posebnog značaja. Važnu ulogu na tom putu, uz ostale relevantne faktore, imaju i naše odgojno-obrazovne ustanove (medrese i fakulteti) kao glavni animatori i promotori ilmu dina, i univerzalnih ljudskih vrijednosti u širokim narodnim masama.

Poštovana braćo!

Dozvolite nam da vam u ovom mubarek danu kažemo nekoliko riječi o Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici, koji je osnovan ratne 1993. god. upravo s namjerom da afirmira našu islamsku duhovnost kroz različite naučne oblasti. Na svoja četiri odsjeka: Islamskoj vjeronauci, Socijalnoj pedagogiji, Predškolskom odgoju i obrazovanju i arapskom jeziku i književnosti, Islamski pedagoški fakultet u Zenici, odgaja i obrazuje kadrove za potrebe šire društvene zajednice kao i potrebe Islamske zajednice u BiH i dijaspori. Na ovom Fakultetu do sada je studiralo preko 3300 studenata a diplomiralo ih je 1252. Na dodiplomskom i master studiju trenutno studira oko 650 studenata. U nastavnom procesu angažirano je 16 profesora, doktora nauka i dva asistenta, koji su u stalnom random odnosu, te 58 spoljnjih saradnika profesora i asistenata iz različitih naučnih oblasti. Nakon što je Škupština Ze-Do kantona, Islamski pedagoški fakulteta, proglasila ustanovom od posebnog društvenog značaja, od 2004.te god. on je pridružena članica Univerziteta u Zenici sa svim pravima i obavezama kao i ostale članice, gdje igra značajnu ulogu u svim akademskim procesima koji se vode na Univerzitetu Zenica i obrazovnom sistemu Islamske zajednice.

Sagledavajući navedeno, može se ustvrditi da je IPF u Zenici davno nadišao prostorne kapacitete u kojima je otpočeo svoj rad. Da bi se obezbjedili iole zadovoljavajući uslovi, menadžment Fakulteta je, pored postojeće zgrade nekadašnjeg “Radničkog univerziteta”, iznajmio i sprat osnovne škole (pet učionica) u kvartu Blatuša. U oba objekta nastava se izvodi u dvije smjene. U želji da se udovolji standardima koje predviđaju zakonski propisi, a samim time i da se poboljšaju uslovi i kvalitet rada, menadžment fakulteta je prije tri godine otpočeo gradnju nove zgrade IPF-a u Zenici, u naselju Radakovo, pored Bijele džamije. Međutim, zbog teške ekonomske i političke situacije na svjetskom planu, gradnja započete zgrade ne ide predviđenom dinamikom.

Imajući u vidu da su Bošnjaci uvijek imali osjećaj za potporu svih plemenitih inicijativa, iskreno se nadamo da će ovih nekoliko izrečenih napomena, stimulativno djelovati na vas i da ćete se svojim prilozima, inaša Allah, ugraditi u ovu “kuću znanja”, i tako postanu vakifi čije djelo će dobiti status trajne sadake, veliku nagradu na ahiretu i lijep pomen na ovom svijetu. Jer ne zaboravimo, poštovana braćo, da samo ulaganjem na Allahovom putu priskrbljujemo sebi epitet plemenitih dobročinitelja. Kao što reče, hazreti Omer, r.a.: “Ne gledajte vjeru jednog čovjeka po tome koliko ostaje u namazu, već po tome koliko troši na Allahovom putu.”

Molimo Svemilosnog Allaha, dž.š., da nas pomogne u djelima koja on voli i s kojima je zadovoljan.

 

Dekan IPF-a u Zenici:
Prof.dr.hfz. Halil Mehtić

 

 

[1] Bilježi Ed-.Dejlemi

[2] Bilježi Ed-Darimi

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *