Posjeta učenika OŠ Rešad Kadić Općoj biblioteci Tešanj

Učenici OŠ „Rešad Kadić“ Tešanj sa svojim nastavnicima, povodom obilježavanja mjeseca knjige, u  oktobru 2016. godine posjetili su Opću biblioteku Tešanj.

Osnovni cilj posjete bio je  da se kroz prizmu „Biblioteka“ kao mjesta u kojima se stoljećima prikupljalo, čuvalo i sticalo znanje, zapravo promovira knjiga kao neiscrpan izvor informacija, te da se učenicima približi spoznaja o vrijednosti knjige i njenog korištenja od tradicionalnog načina štampane knjige na papiru, do modernog korištenja elektronske knjige i pretraživanja putem mreže, baza podataka, COBISS-a i sl.

S druge strane, učenici su imali priliku da saznaju značajnu činjenicu o historijatu Opće biblioteke Tešanj, njenom radu, razvoju i djelovanju kroz različite zbirke, fondove, odjeljenja, organizaciju kulturnih sadržaja, promocija knjiga, izložbi i drugih kulturnih manifestacija što predstavlja iznimnu važnost za razvijanje svijesti kod djece i omladine i eventualnom poticanju na uključivanje u kulturne tokove, sudjelovanje i posjećivanje kulturnih sadržaja koje organizuje Biblioteka u smislu promoviranja kulture.

U okviru posjete, učenici su obišli: Posudbeno odjeljenje, Dječije odjeljenje, čitaonicu, Fond Hamida Dizdara, Zavičajnu zbirku, Odjeljenje periodike, Odjeljenje obrade bibliotečke građe i Orijentalnu zbirku.

Novinarsko – informacijska sekcija
OŠ“Rešad Kadić“

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *