Općinski prijem za 14 najuspješnijih firmi iz Tešnja

Danas je Općinski načelnik Suad Huskić upriličio prijem za predstavnike 14 firmi iz Tešnja koje su se našle među 100 najuspješnijih kompanija u BIH za 2015.godinu a prema izboru Poslovnih novina.

Kako je ovom prilikom istakao Općinski načelnik Suad Huskić, općina Tešanj i svaki njen stanovnik treba da bude ponosan kada među 100 najuspješnijih kompanija u BIH imamo mnogo kompanija koje su iz Tešnja, te ističe: ” Istovremeno na spiskovima najvećih poreskih dužnika i obveznika, nemamo takvih kompanija iz Tešnja, to je ponos svih nas u Tešnju. Ponos i Općine dakle kao lokalne samouprave, naravno najveću zaslugu u tome imaju oni koji su vlasnici, menadžeri tih kompanija i uposlenici tih kompanija. Današnji prijem smo organizirali da bismo rekli da smo prepoznali taj uspjeh koji su ostvarili u prošloj godini, da bismo ukazali pažnju, čestitali im i zaželjeli im takav uspjeh i u narednim godinama, a ovakvi susreti se koriste često da čujemo ili saznamo kakvi su to dalji planovi njihovog razvoja , koje su to potrebe koje se pojavljuju za javni sektor, tako da prilagodimo razvoj Općine Tešanj da bi ove kompanije i dalje mogle rasti.”

Sastanku je osim privrednika i predstavnika općine Tešanj, prisustvovao i predsjednik Udruženja privrednika “Biznis centar” Jelah Tešanj Senad Brka koji je u ime privrednika kao i u svoje lično ime uputio čestitku privrednicima koji su dobili priznanje, te dodao kako ovo pokazuje kontinuitet jer poznato je, da je i prethodnih godina veliki broj firmi iz Tešnja bio među 100 najuspješnijih, te je ujedno izrazio u nadu kako će se broj firmi iz Tešnja među najuspješnijim u našoj zemlji povećavati.

U kategoriji velikih kompanija među 100 najuspješnijih našlo se čak sedam kompanija iz Tešnja: HIFA-OIL, MADI, PREVENT FAD, MANN+HUMMEL BA, NAPREDAK, POBJEDA i AS.     

 Venan Hadžiselomović, izvršni direktor HIFA-OIL kompanije nam je ovom prilikom rekao: “Naravno kompanija Hifa – Oil iz godine u godinu predstavlja jednu od najznačajnijih kompanija u naftnoj industriji u BIH. I mi iz godine u godinu svojim planovima ostvarujemo rezultate koji se dešavaju. 2016. godina je zaista bila jedna turbulentna godina, kada govorimo o djelatnosti kojom se mi bavimo, međutim odgovorili smo svim izazovima, i naravno svojim planovima za naredni period ćemo održati ovaj status u kojem jesmo u BIH, tj. lider na tržištu naftne industrije u BiH. Ovo danas što imamo jeste redovna procedura prijema kod Načelnika općine Tešanj i uz veliku zahvalnost, mi vidimo koliko Općina i općinska administracija cijeni kompanije iz Tešnja koje su doprinijele razvoju privrede BiH i koje su među 100 najvećih.”

Prema ukupno ostvarenom prihodu HIFA-OIL sa ostvarenim ukupnim prihodom od 381.948.478 KM  je rangirana na 13. mjestu, AS sa 106.088.231 KM na 62. mjestu, MADI sa 82.870.644 KM na 87. mjestu te PREVENT FAD sa 73.608.871 KM ukupnog prihoda na 95. mjestu. Prema ulaganjima u nove investicije na 55. mjestu je rangiran PREVENT FAD sa investicijama u vrijednosti 8.494.026 KM, MANN+HUMMEL BA na 73. mjestu   sa 4.515.125 KM, NAPREDAK na 88. mjestu sa 4.618.395 KM investicija, HIFA-OIL na 91. mjestu sa 4.410.380 KM, te MADI sa 3.887.619 KM na 100. mjestu.

Amira Šišića, direktor kompanije “Napredak” d.d. Tešanj smo pitali kakav značaj ima ovo priznanje za ovu kompaniju. Pri odgovoru Amir Šišić je istakao slijedeće : ” Naravno, znači nam puno za budućnost, prije svega što u javnosti kao i percepcija javnosti za tekstilni sektor, je na nivou koji nije zavidan. Mislim, da je ovo, jedan primjer koji će pokazati svim, a pogotovo mladim ljudima, prosperitet u tekstilnoj industriji BIH, i da se jednostavno može i da mi budemo primjer, da nam se svi ostali pridruže da razvijemo tekstilnu granu Bosne i Hercegovine na onom nivou koji ona zaslužuje.”

U kategoriji srednjih kompanija među 100 najuspješnijih našle su se četiri kompanije sa područja naše Općine: ENKER, EUROPA TRADE, MEDENA-COMERC i INOX AJANOVIĆ. Kompanija ENKER prema ukupno ostvarenom prihodu u vrijednosti od 7.851.730 KM rangirana je na 21. mjestu a prema ostvarenim izvozu od 7.337.781 KM na 6. mjestu, dok je kompanija  INOX AJANOVIĆ sa ostvarenom neto bobiti od 1.172.600 KM rangirana na 47. mjesto.

 U kategoriji malih firmi među 100 najuspješnijih našle su se tri kompanije iz Tešnja: EURO KANTIĆ, HRAST i ADI MARK. EURO KANTIĆ je sa ostvarenim ukupnim prihodom od 3.351.649 KM rangiran na 46. mjestu, dok je kompanija HRAST sa ostvarenim ukupnim prihodom od 2.793.861 KM rangirana na 56. mjesto a na 4. mjesto sa izvozom ostvarenim u vrijednosti od 2.793.861 KM.

Rifa Vilašević / Radio ZOS

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *