Izborni fenomeni u bošnjačkoj politici

esmir-basic
Esmir Bašić

Iza nas su još jedni izbori, oni lokalni; za vijeće, načelnike općina i gradonačelnike. Na svu sreću kampanja nije dugo trajala tako da je izborna halabuka bila podnošljiva i to uglavnom bez većih incidenata, u nekom smislu interesantna jer je bilo pojava, likova koji su je činili zanimljivijom i pomalo nepredvidivom. Posebno je bilo interesantno na bošnjačkoj i srpskoj političkoj sceni, dok je kod Hrvata bilo monotono i već se unaprijed sve znalo: HDZ, HDZ, HDZ i opet HDZ…! No, ipak 2. oktobar kada su zakazani izbori je mjerodavan dan i prilika da se vidi kako stvari stoje i šta će nam donijeti ovogodišnji izbori.

Kada sagledamo sve skupa izborni rezultati bili su najinteresantniji kod bošnjačkih glasača, birača. Zato ćemo ostaviti po strani srpsko biračko tijelo i vidjeti kako su glasali Bošnjaci i šta se tu zapravo desilo.
Na prvi pogled može se konstatovati da je bilo nekoliko izbornih fenomena i da su neki rezultati glasanja bili veoma iznenađujući, da je malo onih koji su mogli prognozirati takav izborni ishod. Zato ćemo se osvrnuti na neke od najzanimljivijih rezultata.

Bošnjaci glasali za ratnog zločinca Fikreta Abdića

Krenimo redom, fenomen broj jedan je izbor ratnog zločinca Fikreta Abdića za načelnika općine Velika Kladuša. Sama činjenica da su Bošnjaci glasali za čovjeka koji je u prilično dubokoj starosti, čovjeka koji je osuđen za ratni zločin, čovjeka koji je uzrokovao bratoubilački rat- sukob u Krajini, gdje je oko 1.500 poginulih je više nego tužna i zabrinjavajuća vijest, jer je riječ o čovjeku koji je jedan od najvećih izdajnika u novijoj bošnjačkoj historiji! Postavlja se pitanje kako je to moguće da Bošnjaci podrže dokazanog ratnog zločinca? Naravno da odgovor na ovo pitanje i nije baš jednostavan, ali je u svakom slučaju odgovornost na onima koji su mu dali svoj glas!

Pobjeda nezavisnih kandidata i moguće dileme

Drugi slučaj koji zavređuje našu pažnju je pojava velikog broja nezavisnih kandidata i trijumf značajnog broja istih na izborima. Svakako da je i ovo umnogome obilježilo izbore. Nezavisni kandidati, posebno su dominirali kod Bošnjaka i riječ je o kandidatima koji su većinom izašli ispod SDA šinjela. Nezavisni kandidati i nisu tako loša pojava, jer je to pokazatelj razvoja demokratije i svijsti naroda. Međutim, kada tu pojavu posmatramo u konstalaciji bh. odnosa gdje imamo Srbe i Bošnjake, kod kojih nema skoro ni riječi o ovoj pojavi onda slučaj nezavisnih kandidata gubi na važnosti i značaju i opravdanim je postaviti pitanje da li je to kao pojava prihvatljivo ukoliko se javlja tendencija kod jednog naroda samo?

Bošnjaci Stoca u borbi protiv apartheida

Sljedeći slučaj koji je za svaku pohvalu i koji na određeni način predstavlja presedan u bošnjačkoj politici je pojava „inicijative za Stolac“. Riječ je o grupi Stočana koji su odlučili pokušati na dostojanstven način uraditi nešto više za interese Bošnjaka na rijeci Bregavi. Naime, poznato je da u Stocu svih ovih godina neprikosnoveno vlada HDZ i da su Bošnjaci majorizirani. Dolje godina vlada apartheid – dvije škole pod jednim krovom! Dolje demokratija još nije zaživjela i čini se da su dolje na snazi zakoni džungle, prema kojima Bošnjaci su građani drugog reda! Zbog navedenih činjenica ohrabrujući je pokušaj Bošnjaka da pokušaju demokratskim sredstvima pobijediti apartheid! To jeste za pohvalu i sve čestitke akterima inicijative. S druge strane neprihvatljivo je da visoka delegacija Hrvatske u čijem sastavu je bio ministar vanjskih poslova Miro Kovač i budući predsjednik Sabora Božo Petrov posjete Stolac na padobranski način, povodom izbora čineći time višestruke greške. Prvo kršenje diplomatskih normi, zatim podrška samo jednom narodu Hrvatima i ne zauzimanja da se spor riješi na demokratski pravičan način. Ovakva vrsta pomoći susjeda BiH nije potrebna.

Bošnjaci Srebrenice u borbi protiv Golijata

Kao posljednji slučaj koji je obilježio lokalne izbore jesu izbori u Srebrenici. I ovom prilikom, kao i na ranijim općinskim izborima Srbi pokušavaju na razne načine, izbornim inžinjerinzima, da preuzmu načelničku poziciju od Bošnjaka! Ništa tu ne bi bilo sporno da su Srbi činili predratnu većinu u Srebrenici. Ali imajući na umu da su dominantno i dvotrećinski Bošnjaci činili dio stanovništva Srebrenice. Osim toga, kada se uobziri činjenica da je riječ o mjestu genocida nad Bošnjacima, onda to kidisanje od Srba da preuzmu načelničku poziciju Bošnjacima djeluje drsko, bezobrazno i k tomu još provokativno, da ne kažemo nešto gore!
I ove izbore, kao i ranije, istina u nešto manjom intezitetu Bošnjaci Srebrenice dali su doprinos da se to ne desi, pitanje je da li je i Sarajevo moglo više učiniti za Srebrenicu? Da li su mogli i više? Jesu, mogli su! Suvišno je ponavljati da se državotvornost dokazuje u Srebrenici, Stocu, Prnjavoru…
Ipak, institucionalni inžinjering koji je išao tako daleko da su glasali građani Srbije u Srebrenici, njih više od 1000, više je nego znakovit događaj i predstavlja flagrantno kršenje zakona. To bi značilo da su Bošnjacima Srebrenice bile suprostavljene ne samo institucionalne poluge vlasti manjeg bh. entiteta , nego i srbijanci, a možda i neke njihove institucije. Opravdanim je postaviti pitanje mogu li Srebreničani sami izaći na kraj s takvim konglameratom izbornog inžinjerina? Naravno, da ne mogu i da je to veoma teška misija!
U ovom trenutku očekuje se objava izbornih rezultata, CIKU su prijavljene neke nepravilnosti koje su spomenute i ostaje da vidimo kakav će biti epilog? Ako se bude sudilo po pravdi Bošnjak će zadržati mjesto načelnika, a ako se bude glasalo politički Srbi i Hrvati protiv Bošnjaka e onda imamo novi problem na kvadrat! U najgorem slučaju da onaj kandidat koji gaji neke ideje četništva bude proglašen načelnikom pitanje je kako da se Bošnjaci odnose prema tom inžinjering načelniku?
Svakako je važno imati na umu sljedeće; da je Srebrenica bila, prije rata, ali i poslije rata, Bošnjačka i da će to tako i ostati. Zbog genocida kojeg su počinili Srbi u rejonu Srebrenice Bošnjaci, ali i svjetska javnost će naredne godine dok je načelnik četnik biti uz i sa Srebrenicom i Srebreničanima i neće dozvoliti bilo kakvo omalovažavanje mrtvih koji leže u Potočarima, niti živih koji su tamo ostali. Bošnjaci će već na narednim lokalnim izborima poduzeti sve moguće mjere da se za načelnika ponovo izabere Bošnjak, jer Srebrenica pripada Bošnjacima, tako će i ostati ma koliko se ko trudio da to promijeni!

Mr.sc. Esmir Bašić

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *