Održan sastanak Delegacija Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i UP ”Biznis centar” Jelah – Tešanj

Danas je u prostorijama kompanije HIFA OIL d.o.o., održan sastanak predstavnika Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i članova Upravnog odbora Udruženja privrednika “Biznis centar” Jelah – Tešanj. Povod sastanka je uspostavljanje uzajamne saradnje između općine Tešanj i njenih privrednih subjekata i Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Prema riječima predsjednika UP “Biznis centar” Jelah – Tešanj Senada Brke puno se očekuje od ovog sastanka, jer je ovaj sastanak realiziran na inicijativu menadžmenta Ekonomskog fakulteta te dodaje: “Oni su izrazili želju da sa njima napravimo Ugovor o poslovnoj-tehničkoj saradnji, koji će se ogledati u izradi studija, analiza, obukama, stručnim seminarima zatim obavljanju studentske prakse u firmama iz Tešnja, te između ostalog u pomoći i kreiranju stato firmi. Ali, naravno uz sve navedeno, mi moramo stvoriti takav ambijent, da našim mladima dokažemo i pokažemo da je život u BIH moguć, kao i rad. Da šaljemo mlade u Njemačku da rade, da se školuju, da stječu nova znanja, ali da se vrate u BIH, da bi ovdje radili u punom kapacitetu.”

HIFA – OIL kompanija se i ove godine našla među 100 najuspješnijih u našoj zemlji njen vlasnik Izudin Ahmetlić napominje da je današnji sastanak samo jedan od sastanaka, koji se dešavaju ne samo u Tešnju, nego širom BiH s ciljem približavanja nastavnih ustanova prema privredi  i da je ta intencija nešto što je apsolutno pozitivno.  “Ekonomski fakultet iz Sarajeva je odlučio da dolazi u bazu, uvažavajući da je Tešanj jedno od ozbiljnijih središta privrednih dešavanja i privrednih zbivanja, mi smatramo da ovo približavanje ima apsolutnu poruku svim generacijama koje dolaze. Naš cilj je da približimo teoretski i praktični dio. Smatramo da ovaj sastanak ima smisla i efekta u tom pravcu.” kaže Izudin Ahmetlić.

Ekonomski fakultet u Sarajevu je već UP “Biznis-centar” Jelah – Tešanj uputio inicijalnu platformu za poslovnu saradnju a o svemu Dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Kemal Kozarić kaže: “Mi smo došli da razgovaramo sa najuspješnijim, i da razmijenimo iskustva i mišljenja, jer mislimo da akademska zajednica može da pomogne realnom sektoru i biznisu, da bude još uspješniji, a s druge strane da i oni koji imaju rezultate, nama kažu, šta im to treba, šta bi to moglo da se popravi u skladu s promocijom, marketingom, edukacijom, cjeloživotnim učenjem dakle mi smo vrlo otvoreni za saradnju.”

Delegaciju EFSA su činili: Prof.dr. Kemal Kozarić – dekan Ekonosmkog fakulteta Sarajevo, Prof. Emir Kurtović, Prof.dr. Aziz Šunje i Senad Softić- Guverner Centralne Banke Bosne i Hercegovine, dok su sastanku ispred Udruženja privrednika prisustvovali članovi UO ovog Udruženja. Nakon ovog sastanka delegaciju će primiti i Općinski načelnik Suad Huskić.

Rifa Vilašević / Radio ZOS

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *