Predsjednik OOSDPBiH Tešanj, kao najodgovornija osoba, odlučio da ponudi ostavku

Senad Subašić
Senad Subašić

Političke stranke se organiziraju kako bi učestvovale na višestranačkim izborima za participiranje u vlasti i ostvarile svoje političko-programske ciljeve.

OOSDPBiH Tešanj je jedna od organiziranijih stranaka u općini Tešanj koja učestvuje u svim izborima svih nivoa u Bosni i Hercegovini.

Svojim kontinuiranim radom i djelovanjem, putem svojih članova i organizacija u svim mjesnim zajednicama, te organa općinske organizacije, ima za cilj promoviranje i provođenje ideje socijaldemokratije.

Lokalni izbori 2016. godine su shvaćeni kao šansa za promjenu političke klime u smislu istinskog višestranačkog odlučivanja kod donošenja odluka u općinskom vijeću, bez dominacije jedne stranke. U tom pravcu SDP se odlučio na saradnju više stranaka na nivou Koordinacije i podrške zajedničkom kandidatu za Općinskog načelnika Tešanj, što je bio zajednički izborni cilj.

Drugi izborni cilj je bio zadržati broj vijećnika SDP u OV Tešanj, to jest sedam, kao u prethodnom sazivu.

Cijenjeno je da su svi ciljevi realni, obzirom na odnose snaga, te da zajedno sa drugim strankama može doći do promjene parlamentarne većina i izbora zajedničkog Općinskog načelnika.

Rezultati izbora su pokazali da nije izabran zajednički kandidat za Općinskog načelnika, kao i da SDP nije ostvario planirani broj vijećnika u Općinskom vijeću Tešanj.

Nakon izvršene prelminarne analize Izbora, konstatacije da nismo ostvarili izborni cilj, konstatovano je da je nužno poduzeti određene mjere u promjeni pristupa u radu i djelovanju OOSDPBiH Tešanj.

U tom pravcu, kao najodgovornija osoba, predsjednik OOSDPBiH Tešanj je odlučio da ponudi ostavku na dužnost predsjednika, koja će biti predmet rasprave na organima SDP.

OOSDPBiH Tešanj će ozbiljno pristupiti analizi svih okolnosti, procjeniti i odlučiti na naivou nadležnih nivoa političkog odlučivanja o daljnjim pravcima političkog rada i djelovanja.

 

 

                                                                         Komisija za informisanje
OOSDPBiH Tešanj

O OO SDP Tesanj