KUD ”Pobjeda” Tešanj obilježilo 35. godišnjicu djelovanja

Sinoć je velika sala bila premala da primi sve zaljubljenike folklora.

KUD “Pobjeda” Tešanj u povodu obilježavanja 35. godišnjice svog postojanja i djelovanja večeras je u prepunoj Velikoj sali Centra za kulturu i obrazovanje organizovalo “Cjelovečernji koncert”. Koncert je bio poklon stanovnicima Tešnja u povodu obilježavanja manifestacije “Dani grada Tešnja”, u čijem znaku i protiče mjesec decembar. Svi građani koji su bili prisutni i ljubitelji folklora zasigurno su uživali u koncertu i programu kojeg su članovi društva spremili, što su potvrdili brojni aplauzima.

Udruženje “KUD” Pobjeda Tešanj postoji već 35 godina, i kroz godine svog postojanja prošlo je kroz više faza organizacijskog razvoja, uzrokovanih potrebama i zahtjevima okruženja.

Učešće su uzeli na gotovo 150 manifestacija.

Raznovrsnošću, bogatstvom, kvalitetnom koreografijom, pribranošću sudionika na sceni, muzičara i igrača ostavljali su izvanredan utisak na sve prisutne gdje su nastupali.

Nezaboravna su bila gostovanja u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Turskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Makedoniji i u gradovima širom BiH. Kroz redove društva prošlo je više stotina mladih ljudi, a mnogi od njih su i danas prijatelji i saradnici društva.

Pored brojnih kola i igara koja su pripremili koreografi društva, prisutne su zabavljali i članovi OAT, sa prelijepim sevdalinkama. Članovi KUD ”Pobjeda” odali su počast jednom od osnivača društva i prvih koreografa Muhidinu Alićehajiću, koji je 2010. godine preminuo u Tešnju. Nagradu je preuzela jedna od prvih članica i suosnivačica društva Snežana Alićehajić.

KUD ”Pobjeda” Tešanj danas broji preko 70 aktivnih članova, koji su podijeljeni u dvije sekcije: folklorna i muzička. Za njihov rad su zaduženi koreografi Samira Elezović i Sead Muratović, a rukovodilac muzičke sekcije je Edib Smailbegović.

Belma Hasanbašić / zosradio

Foto: Šefket Turalić

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *