Odobren projekat iz Programa Interreg MED – PROJEKAT TEESCHOOLS

Odobren projekat iz Programa Interreg MED - PROJEKAT TEESCHOOLS

Program transnacionalne saradnje Interreg Mediteran 2014-2020 (Interreg MED) je zvanično usvojen od strane Evropske komisije dana 03.06.2015. godine s ciljem promocije održivog rasta u mediteranskom području, poticanjem inovativnih koncepata i prakse, te razumnog korištenja resursa podržavajući društvene integracije kroz integrisani teritorijalni pristup koji se temelji na saradnji. U programu učestvuje ukupno 13 zemalja (10 članica EU i 3 IPA zemlje).

Prvi Javni poziv za modularne projektne prijedloge u okviru Interreg MED Programa je objavljen 01.09. 2016. i zatvoren 03.11.2015. Od strane Monitoring komiteta za Interreg MED Program tokom sastanka koji je održan05.04.2016. godine u Marseju odobreno je 108 projekataod ukupno 225 za drugi krug selekcije. Upravni odbor za Interreg MED Programje tokom sastanka koji je održan 27.09.2016. godine u Marseju odobrio 49 modularnih projekata, dok su 32 korigovana projekta izabrana za drugi korak procjene za konačan izbor, od kojih je12 odobreno u okviru konačne selekcije u decembru.

Jedan od odobrenih projekata je i projekat pod nazivomTools for Energy Efficiencyin mediterranean SCHOOLS– „TEESCHOOLS“ (“Alati za energetsku efikasnost u mediteranskim školama”),odobren u okviru Prvog poziva za modularne projektne prijedloge INTERREG Mediteranskog programa 2014-2020 (MED): Prioritetna osa 2 – Podsticanje nisko-karbonskih strategija i energetske učinkovitosti u specifičnim MED područjima: gradovima, ostrvima i udaljenim područjima, Specifični cilj 2.1 – Ojačati kapacitete za bolje upravljanje energijom u javnim zgradama na transnacionalnom nivo. Vodeći partner u ovom projektu je Italijanska državna agencija za nove tehnologije, energiju i održivi ekonomski razvoj. U projekat je uključeno ukupno 10 partnera sa područja Italije, Španije, Grčke, Hrvatske, Kipra, Francuske i Bosne i Hercegovine.Jedan od partnera na implementaciji projekta je i Stručna služba za razvoj i međunarodne projekte Zeničko-dobojskog kantona. Ukupna vrijednost projekta je 2,840,000.00 (€), a vrijednost projekta za ZDK je 210,000.00 (€). Trajanje projekta je 36 mjeseci.

Kako je cilj EU da se do 2020. godine za 20% smanji emisija štetnih plinova, postoji potreba da se pokrenu zajedničke aktivnosti javnog i privatnog sektora. Renoviranje zgrada postaje jedno od najbitnijih pitanja te projekat TEESCHOOLS ima za cilj da pruži nova rješenja za lokalne vlasti kako u tehničkom tako i u finansijskom smisluimplementirajućiaktivnosti renoviranja školskih zgradasa ciljem povećanja energetske efikasnosti. Inovativni pristup se sastoji u uspostavljanju integrisanog skupa pristupačnih naučnihalata koji će biti testirani u svim partnerskim zemljama,usvojeni i usklađeni sa ciljem da se koriste u lokalnim, regionalnim i nacionalnih energetskim planovima. Transnacionalni stručni radni tim će podržati pilot projekte i kombinovane modele učenjakoji će pomoći jačanju kapaciteta u javnom sektoru, a transnacionalna i multidisciplinarna stručnost projektnih partnerabiće osnovno sredstvo za konsolidaciju znanja o lokalnom upravljanjuenergijom.

 



Izvor: www.zdk.ba

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *