Vijećnici SDA nisu podržali Zaključke koje omogućuju kvalitetniji život u njihovim sredinama, DF podržao Budžet

Klub vijećnika SDPBiH
Klub vijećnika SDPBiH

29. decembra je održana 3. sjednica Općinskog vijeća Tešanj.

Ova, iako prednovogodišnja, sjednica je protekla u nizu kršenja Poslovnika o radu OV Tešanj od strane predsjedavajućeg gosp. Subašića, koji svoje neznanje i površnost u vođenju sjednica pokušava prikrivati tjeranjem vijećnika sa govornice ili isključivanjem mikrofona, čime onemogućuje javnost da čuje izlaganja vijećnika koja predsjedavajućem nisu po volji.

 

Jedna od tačaka Dnevnog reda je bila Budžet Općine Tešanj za 2017. godinu.

Vijećnici SDP-a su se aktivno, na prethodnoj sjednici OV Tešanj, uključili u raspravu o Nacrtu Budžeta, ali nažalost ni jedna od sugestija nije prihvaćena od strane Načelnika Općine Tešanj gosp.  Huskića.

U takvim okolnostima Klub vijećnika SDP-a je, kao i bezbroj puta do sada, uložio Amandmane na predloženi Prijedlog Budžeta. Predloženim Amandmanima bi došli do kvalitenije; socijalne politike, školstva, sporta i kulture na prostoru naše Općine.

Nažalost, ni ovaj put, bez ikakvih valjanih argumenata, vladajuća većina okupljena oko  SDA i SBB nije podržala ni jedan od predloženih Amandmana Kluba vijećnika SDP-a.

Ono po čemu će posebno biti upamćeni vijećnici SDA iz Jelaha, Kaloševića, Miljanovaca, Jablanice i Šija jeste da nisu podržali Zaključke Kluba vijećnika SDP-a:

Da se po istom modelu kreditnog zaduženja Općine Tešanj za realizaciju kapitalnih projekata, kao što se donijela Odluka za kreditno zaduženje Općine kod komercijalne banke za projekat uređenja Titove ulice i Ulice 1. mart, Općina Tešanj kreditno zaduži za realizaciju projekata:

  1. Gradnja 4 sportske dvorane osnovnih škola na teritoriji općineTešnj

    (Miljanovci, Kalošević, Jablanica i Šije) i

  1. Rješavanje pristupnog puta za građane Ulice 1. Mart i ostalih ulica uz Ulicu 1.

    Mart na Magistralni put M-4

Iako su najveću podršku vijećnici SDA dobili baš u svojim mjesnim zajednicama na prvom testu su izdali povjerenje glasača.

Na kraju žučne, ponekad na granici incidentne, rasprave, bez glasova vijećnika SDP-a, usvojen je Budžet Općine Tešanj za 2017. godinu. 

Podršku usvajanju Budžeta je dao i vijećnik DF, koji je ovim činom nagovjestio u kom pravcu će djelovati DF u OV Tešanj, da li će to biti drugačije ostaje da se vidi.

Ono što je sigurno jeste da će vijećnici SDP-a nastaviti borbu za bolju, pravedniju, pošteniju općinu Tešanj. Općinu bez nepotizma, bez privilegovanih, sa jednakom šansom ZA SVE NAS!

Da smo na dobrom putu pokazuje hrabro, bez kalukalacija, držanje vijećnika SDP-a tokom sjednice OV Tešanj i pozitivne rekacije građana, pogotovo na društvenim mrežama, nakon održane sjednice.

 

                                                                                     Klub vijećnika  SDPBiH u OV Tešanj

O OO SDP Tesanj