SAOPŠTENJE U VEZI RADNOG SASTANKA NA TEMU REALIZACIJE PROJEKTA „PLAVA VODA“

SAOPŠTENJE U VEZI RADNOG SASTANKA NA TEMU REALIZACIJE PROJEKTA „PLAVA VODA“

Danas je u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona održan radni sastanak sa temom iznalaženja rješenja za nastavak realizacije već podržanog  Projekta “Izgradnja regionalnog vodovoda Plava voda“. Sastanku su pored predsjedavajuće Skupštine Kantona i njenih zamjenika, prisustvovali i premijer Zeničko-dobojskog kantona sa resornim ministrima u Vladi Kantona, gradonačelnik Grada Zenica, predsjedavajuća Gradskog vijeća, predstavnici JP Regionalni Vodovod  “Plava voda”,  Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Sastanak je rezultirao donošenjem zaključaka kojima su se učesnici obavezali da u narednom periodu daju svoj doprinos realizaciji ovog značajnog projekta. Prije svega svi učesnici su izrazili zahvalnost Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) i Švedskoj međunarodnoj agenciji za razvoj i saradnju (SIDA) za pokazano razumjevanje i pružanje mogućnosti svim nadležnim organima da u narednom periodu, u dodatnom  roku,  okončaju sve potrebne aktivnosti i mjere u cilju implementacije navedenog projekta. JP Regionalni Vodovod “Plava voda” d.o.o. Travnik obavezan da se aktivno uključi u sprovođenje planiranih aktivnosti i da poduzme sve mjere iz svoje nadležnosti u svrhu ispunjavanja svih potrebnih uvjeta i pripremu odgovarajućih ugovora.

U cilju utvrđivanja garantne sposobnosti Grada Zenica u pogledu obaveza vezanih za nastavak realizacije ovog projekta, obavezuje se Grad Zenica i Gradska uprava da Ministarstvu finansija Zeničko-dobojskog kantona što prije dostavi svu potrebnu dokumentaciju i akte. Ministarstvo finansija Zeničko-dobojskog kantona se obavezalo da će u  roku od 20 dana dati procjenu garantnog potencijala Grada Zenice u pogledu obaveza vezanih za realizaciju projekta, nakon čega će biti definisane naredne aktivnosti i mjere koje je neophodno poduzeti. U  slučaju pozitivnog stava o navedenom, obavezuje se Grad Zenica i Zeničko-dobojski kanton da u roku od 90 dana pripreme odgovarajuće akte koje će trebati svako od njih donijeti, i to Zeničko-dobojski kanton: Izmjene i dopune Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2017. godinu, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2017. godinu, Prijedlog Odluke o prihvatanju zaduženja po ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Bosne i Hercegovine i Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB) za projekat Izgradnje Regionalnog vodovoda „Plava voda“), te Grad Zenica: Odluku o budžeta Grada Zenica za 2017. godinu i Odluku o izvršavanju Budžeta Grada Zenica za 2017. godinu.

Dogovoreno je i da se zajedničkim pismom  premijer Zeničko-dobojskog kantona i gradonačelnik Grada Zenica pismeno obrate Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) i Švedskoj međunarodnoj agenciji za razvoj i saradnju (SIDA) kojim će iste upoznati o podršci navedenom projektu, kao i o aktivnostima koje se poduzimaju u cilju realizacije istog, te otklanjanju svih postojećih problema i ispunjavanju potrebnih uvjeta, te iste zamoiliti za razumjevanje, kao i davanje svoje saglasnosti na produženje krajnjeg roka datog za završetak svih potrebnih aktivnosti vezanih za realizaciju pomenutog projekta.

                                                                                 

Stručna služba Skupštine ZDK



Izvor: www.zdk.ba

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *