POBOLJŠANJA “TEŠANJSKE IZVRSNOSTI”

Zadnjih godina u javnosti Tešanj je postao svojevrsni sinonim i simbol za  izvrsnost, posebnost, neobičnost, inovaciju, preduzetništvo, jednom riječju postao je sinonim za uspješnost. Pitanje je koje se opravdano postavlja je može li Tešanj pokazati da ide nekoliko koraka i godina ispred drugih i na primjerima javnih preduzeća i ustanova, a ne samo i jedino na primjerima dobrih i uspješnih privatnih kompanija, za što složiti ćemo se najmanje ima zasluga lokalna administracija.

 
Udruženje privrednika Tešanj/Jelah koje se u medijima često navodi kao nezaobilazan partner općine i općinske adminsitracije i TRA (Tešanjska razvojna agencija) slovi kao jedno od najjačih ako ne i najjače Udruženje privrednika u BiH. Pogotovo kada se vidi struktura članova Upravnog odbora Udruženja u kojem su neki od najvećih privrednika ne samo u BiH nego i u regionu.
 
S obzirom da imamo stalne poteškoće u poslovanju ustanova i preduzeća koje su pod ingerencijom općine, tj. tamo gdje je stvarna nadležnost  općinske vlasti u javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač općina Tešanj neophodno je primjeniti recept usješnosti privatnih kompanija i na javne ustanove i javna preduzeća čiji je osnivač Općina Tešanj.
Ako bi stvarno željelo se nešto promijenit onda je neophodno pokrenuti aktivnost da se članovi upravnih/nadzornih odbora javnih preduzeća i ustanova na nivou općine imenuju u koordinaciji i uz saglasnosti sa Udruženjem privrednika  Tešanj/Jelah i to po mogućnosti bez ikakve naknade, odnosno članovi ovih odbora bi naknadu dobijali od svojih matičnih preduzeća, time pokazali da zaista postoji izvrsna partnerska saradnja općinske administracije i zaista uspješnih privatnih kompanija, ali i želju da ono što je dobro u privatnim kompanija primjenimo i na javne, a to je da se u nadzorne odbore imenuju osobe od znanja i kompetncija iz dokazanih uspješnih privatnih kompanija.
Uglavnom, ovim bi dobili da bi imenovane osobe u odborima bile stručne i osobe iz prakse, osobe koje su se već pokazale i dokazale u radu svojih matičnih preduzeća, osobe koje imaju i znanje i kompetencije i koje ne bi bile članovi nadzornih odbora samo radi naknade, nego isključivo da bi svojim znanjem, iskustvom i vještinama doprinijeli daleko boljem i kvalitetnijem radu javnih preduzeća i ustanova. Nažalost, trenutno nije takav slučaj, nego imamo primjere zapošljavanje podobnih, neiskusnih da ne kažemo nesposobnih osoba isključivo i jedino po stranačkom receptu najvećim dijelom iznad Vanile.
 
Ovdje bi konkretno bio napravljen veliki iskorak naročito ako se ima u vidu da je sceni na sve strane u Bosni i Hercegovini priča o masovnoj korupciji, da su na sceni razni primjeri stranačko-rođačko-prijateljskog zapošljavanja u javnim preduzećima i ustanovama, primjeri postavljanja podobnih, a ne sposobnih, a pri tome su  svima puna usta priče da konačno sposobni trebaju doći na rukovodeća mjesta,  da su na sceni primjerI da se na godinu dana ranije zna ko će biti smijenjen sa mjesta direktora neke ustanova ili javnog preduzeća ili kome neće biti produžen mandat, ko se zamjerio kome i zašto, ne gledajući pri tome uopšte rezultate poslovanje te institucije koju taj neko vodi.
Naravno, iluzorno bi bilo očekivati da će odmah ovakav prijedlog svi prihvatiti sa oduševljenjem, ali sasvim sigurno da bi ovo bila i zvanična i konkretna potrvda i dokaz priče o saradnji sa privrednicima tj. privrednim subjektima koji egsistiraju na području općine Tešanj.
Haris Sejdić

O Haris Sejdi?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *