Svečanost u Koteksu povodom dodjele halal certifikata

Nakon uspješno provedenog procesa certificiranja, kompaniji Koteks službeno je dodijeljen halal certifikat kojim se potvrđuje implementacija halal standarda u procesima nabave, prijema i skladištenja sirovine, proizvodnje, pakiranja, označavanja te skladištenja i distribucije proizvoda.

Službena dodjela certifikata je upriličena danas u kompaniji Koteks u Tešnju, a certifikat je dodjelio direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete Amir Sakić. U ime kompanije Koteks certifikat je uručen direktorici Koteksa Adisi Karahodžić i članu uprave Koteksa Hamzi Hotiću.

Kako nam je ovom prilikom rekla Adisa Karahodžić, direktorica kompanije Koteks Halal certifikat je nadogradnja Koteksovog stalnog napretka u radu i praćenju standarda kvaliteta.

Treba napomenuti da je kompanija Koteks okončanjem procesa certificiranja  jedina kompanija u BiH  koja posjeduje halal certifikat u oblasti sirove kože, do sada je u našoj zemlji proces halal certificiranja prošlo oko 70 kompanija.

Načelnik općine Suad Huskić također je danas prilikom svečanosti zaželio firmi Koteks puno dobrih rezultata pod formom halal certifikatom.

”Kvalitet sam kao dimenzija nije nepoznanica. Mi smo navikli zaista kvalitetno raditi u Tešnju. Odavno i Koteks i brojne druge kompanije tu utakmicu igraju ”širom svijeta”. Vjerujem da je ovo jedan od napredaka koje ćemo imati koji će značiti dobro rezultate u ekonomiji.”

Iza tešanjskog Koteks-a i njegovih uposlenih je višemjesečni proces prilagodbe poslovnih procesa kako bi bili zadovoljeni standardi halal certifikata. Već ranije kompanija Koteks je implementirala ISO 9001, IS0 14001 i OHSASS 18001 standarde. Na ovaj način proizvodi iz Koteksa će se moći plasirati i na nova tržišta, a evidentno je da halal tržište sve više raste.

”U skladu sa našim ciljevima naša vizija je konstantno unapirijeđenje poslovanja, praćenje zahtijeva tržišta i stalni rad na edukaciji svih naših zaposlenika što će svakako doprinijeti boljem poslovanju Koteksa u budućnosti.” – objašnjava Adisa Karahodžić.

Tržište halal proizvoda i usluga će uskoro doseći ukupnu vrijednost od 2 triliona američkih dolara na godišnjem nivou.

Kako ističe Adisa Karahodžić, Koteks izvozi na ciljano ali veoma zahtjevno tržište EU , Halal certifikat je svakako još jedan plus u cjelokupnoj ponudi prema našim kupcima, uz  halal-certifikat stiče se bitan preduvjet da se sudjeluje u ovoj velikoj tržišnoj utakmici .

Inače, Koteks je jedno od vodećih preduzeću za otkup, preradu i prodaju sirove kože wet blue, ali i opremu za policiju i druge specijalne službe u BiH i regionu, kao i kožu namijenjenu za potrebe autoindustrije.

Izudin Ahmetlić,  ispred HIFA grupacije se obratio prisutnima na svečanosti, te se pridružio čestitkama povodom ovog čina:

”Firme sa ovih prostora  ozbiljno obilježavaju vrijeme i prostor, ne ovoga prostora, ne BiH, nego mnogo šire. Očito je da je još jedna zvjezdica i ovaj certifikat. Ja spadam u ljude koji zaista jako cijene uloženi trud. Nema nikakve sumnje da je Koteks postavljajući takve standarde zadao i nama ostalim zadatak. Volio bih da se utrkujemo u ovakvim stvarima.”

Pored Amira Sakica ovoj svečanosti je prisutvovao i Osman ef. Kozlić, banjalučki muftija, predsjednik UO agencije, načelnik općine Tešanj  Suad Huskić, glavni imam u Tešnju Fuad ef. Omerbašić, zenički muftija Ejub ef. Dautović, Predsjednik  UP Biznis Jelah Tešanj Edin Jabandžić, predstavnici grupcije Hifa, mnogobrojni uvaženi privrednici Tešnja, te predstavnici medija.

Redakcija ZOS radija

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *