„Tešanj na kartama do kraja XVII st.“

U petak, 7. aprila, u galeriji Opće biblioteke Tešanj otvorena je izložba „Tešanj na kartama do kraja XVII stoljeća“. Na Izložbi su prikazane najstarije poznate karte na kojima se nalazi upisano i ime grada Tešnja. Tačnije, prikazane su 32 karte nastale u periodu 1528 – 1698. godina, a čiji autori su neki od najpoznatijih kartografa Evrope XVI i XVII st. Najstarija karta sa imenom grada Tešnja potiče iz 1528. godine, a radi se o tzv Lazarevoj karti. Ova  karta je najstarija štampana karta Mađarske i nalazi se pod zaštitom je UNESCO-a. Originalna karta je pohranjena u Nacionalnoj biblioteci u Budimpešti.

Osim Lazareve karte, na 17 panoa, izložene su i karte Bertelija, Gastaldija, Hirsvogelija, Ortelijusa, Merkatora, De Jodea, Vinjole, Sansona i drugih poznatih kartografa. Tešanj je na nekim od izloženih karata samo jedan od nekoliko gradova ucrtanih na tlu Bosne i zapadnog Balkana, što govori o njegovom značaju i ugledu, ali i potvrđuje bogatu i burnu historiju.

Ove navode je potvrdila i mr.sci. Melisa Forić-Plasto, promotor izložbe, te naglasila da je Tešanj, odnosno njegova tvrđava, jedan od najvažnijih  strateških položaja na sjeveru Bosne, i da je sa Doborom, Dobojem, Maglajem i Vrandukom činila jedan efikasan sistem odbrane.



Izvor: www.muzejtesanj.org

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *