SAOPŠTENJE SA 41. SJEDNICE SKUPŠTINE

SAOPŠTENJE SA 41. SJEDNICE SKUPŠTINE

Dana 22.05.2017. godine, u sjedištu Kantona održana je 41. sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona sa utvrđenim dnevnim redom od osam tačaka. U okviru prve dvije tačke dnevnog reda Skupština je utvrdila svoja mišljenja u okviru procedure za donošenje Nacrta Zakona o štrajku Federacije Bosne i Hercegovine i Nacrta Zakona o prijevozu opasnih materija Federacije Bosne i Hercegovine.

U proceduri donošenja Nacrta Zakona o štrajku Federacije Bosne i Hercegovine, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice je u svom Mišljenju navelo da nakon razmatranja predloženog teksta Nacrta Zakona o štrajku, nema primjedbi na predloženi tekst i da podržava donošenje predloženog Nacrta Zakona. Kada je riječ o donošenju Nacrta Zakona o prijevozu opasnih materija Federacije Bosne i Hercegovine u Mišljenju Vlade Kantona se navodi da bi primjena pojedinih odredaba Zakona mogla dovesti do problema u praktičnoj primjeni, obzirom da u Federaciji Bosne i Hercegovine postoji samo jedan terminal koji ima pristup željezničkom saobraćaju, odnosno da postoji mnogo škola koje se nalaze na udaljenosti manjoj od 200 metara u odnosu na regionalne i magistralne ceste. Oba mišljenja Skupštine Zeničko-dobojskog kantona u okviru ove procedure su utvrđena uvažavajući, predhodno data mišljenja resornih kantonalnih ministarstava koja je prihvatila Vlada Kantona, a koja su i sastavni dijelovi mišljenja koja je uvtrdila i Skupština Kantona radi provođenja daljnje propisane procedure na nivou Federacije Bosne i Hercegovine.

U nastavku su razmatrane dvije inicijative koje nisu dobile potreban broj glasova poslanika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona da bi bile prihvaćene. Podršku u Skupštini nije dobila Inicijativa sindikata policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona za izmjene i dopune Zakona o kantonalnim administrativnim taksama. Druga inicijativa koja je nije dobila broj glasova da bi bila prihvaćena je Inicijativa JP „Elektroprivreda Bosne i Hercegovine“ d.d. Sarajevo Podružnica „Elektrodistribucija“ Zenica za izmjene Zakona o prostornom uređenju i građenju. Na dnevnom redu 41. sjednice Skupštine našao se i set izvještaja i informacija koji se tiču pravosuđa, pravosudnih institucija u Zeničko-dobojskom kantonu. Skupština je prihvatila, odnosno primila na znanje slijedeće izvještaje:

  • Izvještaj o radu Kantonalnog suda u Zenici za 2016. godinu,
  • Izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva/tužiteljstva Zeničko-dobojskog kantona za 2016. godinu,
  • Izvještaj o radu Kantonalnog pravobranilaštva Zenica za 2016. godinu,
  • Izvještaj o radu Kantonalnog zavoda za pravnu pomoć u Zenici za period od 01.01.2016. do 31.12.2016. godine.

                                                                                   

Stručna služba Skupštine ZDK



Izvor: www.zdk.ba

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *