TOŠK, VIŠE OD FUDBALA

TOŠK je u zadnjih 20. i više godina prošao kroz brojne promjene. Od ulaska u tadašnju Premijer ligu BiH do sunovrata sve do Druge ligu FBiH. Uglavnom, konstanta je da u TOŠK-u, i oko TOŠK-a nikada nije dosadno. NEŠTO SE DEŠAVA. Stalne su promjene, pa često i turbulencije. Ipak, i pored svih izazova, TOŠK je organizacijski rastao i jačao. Naravno, ima onih koji se s tim neće složiti i možemo reći da su i oni u pravu, uvijek se može bolje i više.

Prije četiri godine sam napisao tekst pod naslovom “Treba li nam TOŠK” ponukan tada veoma lošim stanjem u klubu, to su bili trenutci kada su bukvalno “svi digli ruke od TOŠK-a”. TOŠK je tada ostao i opstao, zaslugom ljubitelja sporta, istaknutih sportskih radnika.

Prije dvije godine sam objavio tekst “Jedan je TOŠK” i tada je hvala Bogu uz ljudski trud i zalaganje stanje u TOŠK-u bio u solidnoj da ne kažem veoma dobro sa mogućnošću napredovanja i u ligaškom ali u organizaciono-finansijskom smislu. I tada te 2015. godine TOŠK je u samom finišu prvenstva izgubio plasman u veći rang takmičenja od visočke Bosne. Zašto je izgubio ? Izgubio je jer nije imao podršku svih struktura iz Tešnja, jer neki koji se sad slikaju sa majicama TOŠK-a su tada radili protiv TOŠK-a. TOŠK se te 2015. godine morao zadovoljiti osvojenim KUP-om Ze-do kantona.

Ove godine NK TOŠK slavi 90. rođendan. I ove 2017. godine NK TOŠK je nadmoćno izborio ulazak u veći ligaški rang takmičenja, Prvu ligu FBiH. Ponovo, nakon 11 godina TOŠK je u većem rangu takmičenja.

Tokom godina postojanja, takmičenja, mnogo je bilo uspjeha i mnogo je dobrih rezultata zabilježeno, mnogo je kriza bilo i mnogo je kriza proživljeno i preživljeno i ponovo se zapadalo u nove krize i ponovo su se ostvarivali uspjesi i tako sve ove godine. TOŠK je klub emocija.
Ponekad nam se čini i kao klub krajnosti, izazova i stalnih percepcijskih kriza, ali i stvarnih kriza.
Ipak, ono što je poznato i što sa ponosm treba istaći je to da je tešanjski TOŠK i njegovi nevjerovatno odani i fanatični navijači, ATOMCI, su postali prepoznatljivi širom Bosne i Hercegovine. Uprava i igrači, zajedno sa navijačima TOŠK-a su uvijek bili sinonim za demokratiju, fer i poštenu igru i navijanje ali i za slobodu jer TOŠK za razliku od nekih drugih klubova nije pod uticajem ni jedne političke stranke ili pak frakcije, jer TOŠK je samo TOŠK, iznad i izvan politike, nadstranački i nestranački.

Sada kada je ponovo TOŠK predvodnik i uzor, i kada je stanje u i oko kluba veoma dobro, da ne kažemo odlično, kada su rezultati doveli do ulaska u veći rang takmičenja, kad su tribine pune, kada je čaršija više nego zadovoljna, kada se političari utrkuju da se slikaju sa TOŠK-om, sada je zapravo jako važno odgovoriti na pitanje: šta i kako dalje? Jer iskustva iz prošlosti nam govore da se situacija u TOŠK-u u roku od nekoliko sedmica preokrene naopačke, od niza slabih rezultata do razočarenja i odustajanja ljudi iz Uprave kluba. Sve je to to dovoljno da se ponovo krene skoro sa dna, i to je pojava koja je zadnjih nekoliko godina dobro koštala TOŠK, ne samo rezultata, nego i finansija i slično. Zbog toga je veoma važno da je postojeća Uprava, postojeće rukovodstvo vodi klub u narednom periodu, minimalno 4-5 godina, da se stvori kontinuitet rada i da se naprave pretpostavke za dobre rezultate u 1. ligi FBiH. Sasvim sigurno da bez jake finansijske podrške, prije svega Općine Tešanj jer je ona ta koja odmah mora djelovati povećanjem sredstava iz budžeta, da će biti teško ostvariti dobre rezultate u narednom periodu, a za početak dobri rezultati su sigurno mjesto u 1. ligi FBiH.

JEDAN JE TOŠK.

Haris Sejdić

O Haris Sejdi?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *