VRIJEDNI SREDNJOŠKOLCI

Tokom prethodnih mjeseci, članovi Lokalnog tima Tešanj, Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini, su vrijedno radili na realizaciji projekta „Misli izvan okvira“, koji je bio finansiran iz Fonda Socijalnog dana.

Svoj prvi Socijalni dan Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini je održala 21. oktobra 2016. godine, kada su mladi svoje školske klupe odlučili zamijeniti radnim mjestima. Lokalni tim Tešanj dao je veliki doprinos Socijalnom danu obezbijedivši 27 radnih mjesta za srednjoškolce. Na ovaj način pokazujemo da su mladi sami u stanju finansirati svoj rad i projekte koje realizuju u lokalnim zajednicama širom Bosne i Hercegovine.

Ovaj projekat je imao za cilj povezati srednjoškolce tri srednje škole sa područja Općine Tešanj, zbog nedostatka saradnje i komunikacije među njima. Pored članova našeg lokalnog tima, radili smo zajednički i sa volonterima iz Crvenog križa Tešanj, kao i sa srednjoškolcima koji nemaju aktivističkog iskustva u omladinskim udruženjima/organizacijama. Tokom proteklih mjeseci, organizovane su mnogobrojne zajedničke aktivnosti, tj. interaktivne radionice. Prva radionica je održana u prostorijama JU Mješovita srednja škola Tešanj, gdje smo se upoznali, radili u grupama i diskutovali o temama kao što su prijateljstvo, ljubav, povjerenje…

Ubrzo nakon prve, održali smo i drugu radionicu. Razgovaralo se o tome zašto su ljudi podložni tome da imaju stereotipe i predrasude prema nekome, iako ga ne poznaju, i kako raditi na boljoj komunikaciji. Cilj je bio da se učenici međusobno bolje upoznaju, te da se prekine sa ustaljenim predrasudama i vrednovanjem škola.

Vrhunac projekta jeste upravo farbanje Ljetne učionice gdje smo pokazali zajedništvo, entuzijazam, želju da promijenimo stvari u svojoj lokalnoj zajednici na bolje. Tu smo uložili najviše truda i vremena, jer smo cijeli dan proveli u farbanju i dorađivanju jednog od najdražih lokacija izvan škole.

Po završetku projekta smo snimili promotivni video gdje smo se predstavili i pričali o evaluaciji projekta i koliko je ovaj projekat uticao na srednjoškolce.

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *