Fondacija ”Hastor” potpisala pet ugovora o stipendiranju učenika iz Tešnja

Jutros je u prostorijama općine Tešanj upriličeno potpisivanje ugovora o stipendiranju između fondacije ”Hastor” i porodica stipendista. Potpisivanju Ugovora su prisustvovali i predstavnici škola koje stipendisti pohađaju, kao i predstavnici Općine Tešanj. Prema riječima direktora fondacije Seida Filjuljanina ova fondacija je na prostoru općine Tešanj prisutna već dvanaest godina, kroz stipendiranje učenika.

Muharem Saračević direktor Mješovite srednje škole Tešanj, iz koje je jedan od stipendista kaže: ”Prije svega ja sam jako ponosan, zbog toga što je ova organizacija prepoznala naše učenike na općini Tešanj i dala mogućnost da dobiju tu stipendiju. Mi u srednjim školama pokušavamo stalno da motivišemo učenike na način da oni dobiju određene motivacije, da se bore za svoj status s time i da bolje uče, i da misle na svoju budućnost. Ovo je zaista jedan dobar gest, i prilika da svi mladi, koji uče i koji vide sebe negdje u budućnosti na određenim radnim mjestima da dalje napreduju, da se zaista bore na ovakav način.”

Ove godine u Tešnju su ugovore o stipendiranju potpisale porodice četiri srednjoškolca i jednog osnovca, a fondacija Hastor stipendira i dva studenta iz Tešnja.

”U svakom slučaju ove godine smo se proširili na 110 općina u cijeloj državi, imamo preko 1825 stipendista, osnovaca, srednjoškolaca i studenata. Ono što karakteriše naš rad jeste, upravo finansijska podrška onih koji se nalaze u teškim socioekonomskim situacijama. Finansijska podrška se ogleda u podršci kroz svih 12 mjeseci, 1200 maraka za osnovce, 1800 za srednjoškolce, i 3000 maraka za studente. Kako naglasih svih 12 mjeseci, iz razloga tog što želimo da pomognemo i porodici. Jer veoma bitna komponenta rada sa našim stipendistima, pored tog stipendiranja jeste i mentorski odnosno volonterski rad, gdje mi radimo intenzivno dakle 20 sati , 20 volonterskih sati sa svim studentima, i oni kasnije u svojim lokalnim zajednicama, svih 110 općina rade sa osnovcima i srednjoškolcima, još dodatnih deset sati, kako bismo na taj način bili sigurni da novac, gdje ide se upotrebljava isključivo za one svrhe za koje je potreban. Ali ne samo to, već i da bi osnovci i srednjoškolci došli do boljih uspjeha u školi, da bi naročito u ruralnim područjima došli do relevantnih informacija, za nastavak njihovog školovanja, pogotovo na prelascima u srednju iz osnovne škole, ali i srednje na fakultet, te radimo na tome da spoznaju značaj, pomaganja jednih drugima, i da se uključe u rad lokalne zajednice. Na taj način, želimo u konačnici da dođemo do velikog broja ljudi koji znaju šta znači pomagati drugome, i sigurno će pomoći drugome, jer neko je njima pomogao kada im je bilo najpotrebnije. Svi oni koji su u teškim materijalno – finansijskim situacijama, a djeca im dobro uče, pozivam ih da apliciraju jednom molbom, putem web stranice fondacije Hastor, za našu stipendiju i da to učine najkasnije do kraja januara 2018.godine kako bi bili kandidati za narednu školsku godinu. A isto tako pozivamo i sve one koji su u prilici da doniraju da podrže neku djecu u tim nastojanjima da stignu do određenog nivoa i područja znanja, da nam se obrate i na taj način će kroz jedan vrlo transparentan način i pomoći porodicama kojima je pomoć zaista i potrebna. ” – kazao je Seid Fljuljanin, direktor Fondacije.

Osnovna ideja i cilj Fondacije Hastor je pružiti šansu mladima da svojim uspješnim školovanjem, kao i volonterskim radom, učestvuju u razvijanju lokalnih zajednica i vlastitih resursa.

Rifa Vilašević/zosradio.ba

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *