PREDSJEDNIK GO SBiH MUHIDIN ALIĆ- GOST DNEVNIKA TV1

U političkom haosu nije vrijeme za izmjene Izbornog zakona
Član Predsjedništva Stranke za BiH i predsjednik Glavnog odbora Stranke za BiH, Muhidin Alić ocijenio je u Dnevniku TV1 da je politička situacija u državu nepromijenjena od 2011. godine, upozorivši da je, najblaže rečeno, katastrofalna.

Član Predsjedništva Stranke za BiH Muhidin Alić ocijenio je u Dnevniku TV1 da je politička situacija u državu nepromijenjena od 2011. godine, upozorivši da je, najblaže rečeno, katastrofalna.

“Na federalnom nivou ne postoji tzv grande koalicija, a saradnja sa hrvatskim strankama je na najnižem nivou. Na državnom nivou ne postoji parlamentarna većina. Borba protiv kriminala i korupcije je na najnižem nivou i to sigurno ugrožava i strukture vlasti i institucija”, istakao je on.

Mišljenja je da HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona predstavlja pokušaj podjele i destabilizacije BiH.

On je konstatovao da izborno zakonodavstvo treba mijenjati u okviru ustavnih promjena i implementacije presude “Sejdić – Finci”.

“Za to je potreban širi konsenzus, a u ovom političkom haosu nije vrijeme za takve stvari”, dodao je član Predsjedništva Stranke za BiH.

Nije Alić iznenađen Dodikovim odustajanjem od referenduma o Sudu i Tužilaštvu.

“Dodik opstaje ako uspije genereirati velika nacionalna pitanja. Kada je stavljen na crnu listu SAD-a i kada je izoliran, shvatio je da se tako ne može. On ništa neće učiniti na ličnu štetu, makar tj interes bio u suprotnosti sa RS. Odustanak od referenduma je samo prilgođavanje datim situacijama”, poručio je Alić.

Osvrnuo se na period kada je Stranka za BiH bila dio vlasti. Postojala je, kaže, stabilna većina i Vlada.

“Naš glas se čuo u međunarodnim krugovima i imao je uticaj. Imali smo ljude koji su znali držati BiH u fokusu pažnje međunarodne zajednice. U tom periodu pokušali smo iskoristiti momente u kojima smo mogli otvoriti bitna pitanja za BiH. Kroz ustavne promjene smo 2008. godine pokušali redefinisati ključno pitanje funkcionisanja BiH, a to je entitetsko glasanje. Međutim, zbog uskostranačkih interesa partija iz FBiH, mi to nismo uspjeli.”, rekao je, između ostalog, Alić.

Podsjetio je i na otvaranje određenih ekonomskih pitanja u tom periodu.

“Skoro smo bili doveli do kraja veliki ekonomski projekat u energetskom sektoru, gdje smo planirali oko sedam milijardi i stotine hiljada radnih mjesta, no prioritet određenih političkih partija bili su vlastiti interesi. Nikada se neće desiti takav ambijent da možemo realizovati takve projekte pod povoljnim uslovima”, dodao je on.

Govoreći o aktuelnom stanju u Stranci za BiH, istakao je da je ova politička opcija nakon 2010. godine prošla kroz školsku, demokratsku i potrebnu katarzu.

“Poslije 2010. godine iz aktivnog političkog života povukao se osnivač ideje i Stranke za BiH Haris Silajdžić. Istovremeno, došlo je do smjene generacija. Bilo je teško nadomjestiti političku gromadu, kakav je bio Silajdžić, koji je imao takav politički uticaj i ugled u svijetu, koji siturno neće dostići bilo koji političar u bližoj budućnosti. Mi smo se tada otvorili, održali smo dva kongresa, izabrali smo nove ljude. Željeli smo izabrati ljude koji će biti vjerodostojni u onome što pričaju. Izabrni predsjednik Amer Jerlagić, prema mom mišljenju, prototip je bh. političara na kojeg se mladi ljudi mogu ugledati”, naveo je Alić.

Osvrćući se na predstojeće izbore 2018. godine, poručio je da će se Stranka za BiH vratiti na velika vrata na političku scenu u državi.

“Bez njene saglasnosti se neće moći raditi. Pokušaćemo u centar političke pažnje vratiti BiH i njene interese. To nam je osnovni cilj”, zaključio je Alić.

PRESS SLUŠBA OS SBiH TEŠANJ

O Stranka za BIH OS Tešanj