30 godina od velikih priznanja za biblioteku u Tešnju

Opća biblioteka Tešanj i njena djelatnost je oduvijek izazivala pažnju javnosti, kako bh.tako i nekadašnje jugoslavenske. Ove godine ova ustanova obilježava i jubilej od dva velika priznanja koje je primila za vrijeme postojanja Jugoslavije. Sve ovo je bio povod da razgovaramo sa direktoricom Opće biblioteke u Tešnju Alminom Brkić koja nam je o ovim jubilejima rekla slijedeće:

”Ove godine se navršava 30 godina od priznanja, koje je Biblioteka Tešanj dobila za najbolju biblioteku  u BiH. Želimo da se  prisjetimo tog, vrijednog događaja, koji  ima, a pogotovo u to vrijeme je imao poseban značaj. Naime, 1986. godine Društvo bibliotekara SR BiH proglasilo je Biblioteku Tešanj za „Najbolju biblioteku u BiH za 1986. godinu”. Ovo priznanje kruna je kontinuiranog rada, koji se zasnivao na bogaćenju knjižnog fonda, čuvanju kulturnog blaga, te prezentovanju istog svojim čitaocima. Zvanično uručenje priznanja Biblioteci bilo je 30. maja 1987. u Višegradu na republičkoj manifestaciji „Višegradske staze”. Ubrzo nakon ovog, Biblioteka je dobila i priznanje Općine Tešanj, u septembru 1987, a riječ je o „Septembarskoj povelji” – najvećem, tadašnjem općinskom priznanju. Povelja je predstavljala nagradu za izuzetan rad i zalaganje biblioteke u razvijanju kulturne i javne djelatnosti i općeg prosperiteta općine Tešanj.”

Današnja biblioteka u Tešnju je osnovana neposredno po završetku Drugog svjetskog rata, odnosno 1946. godine, sa početnim fondom od 500 knjiga. Više od 70 godina ova ustanova je nudila svojim čitateljima literaturu, kako za školske obaveze tako i za one mirne sate, kada su mnogi daleko od stvarnosti uživali u čitanju djela najvećih pisaca današnjice.

”Današnja biblioteka je modernizovana institucija, smještena u savremenoj zgradi  sa moderno opremljenim čitaonicama i radionicama za dječiji uzrast. Sadrži oko 70 000 knjiga, oko 7000 periodičnih publikacija i mnoštvo druge bibliotečke građe. Naša biblioteka se može pohvaliti otkupljenom, privatnom bibliotekom Hamida Dizdara, jednom od najvećih vrijednih spomenika bh. kulturne baštine. Pored ovog vrijednog fonda, tu je još i Orijentalna zbirka Mesuda ef. Smailbegovića, a obiluje i drugim privatnim fondovima. Biblioteka je članica COBISS sistema, koji on-line prikuplja podatke o građi,  koju jedna biblioteka posjeduje, odnosno u kojem biblioteka ima bazu svojih sadržaja. Sav taj, bogati, knjižni fond stoji na raspolaganju čitateljima svih uzrasta!” – pojašnjava direktorica ove ustanove Almina Brkić.

Vrijeme i dalje neumitno teče, čemu najbolje svjedoči i činjenica da je prošlo 30 godina od ovih priznanja. Generacije se smjenjuju a knjige ostaju da sačekaju neke nove naraštaje, koje će ponovo učiti o nekim davnim vremenima.

Rifa Vilašević/zosradio.ba

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *